Notícies

Totes les notícies

President Puigdemont: “Seria molt rellevant que Sánchez reconegués que hi ha milions de catalans que volen votar el seu futur i que una part important vol votar independència”

Entrevista a l’agència EFE 

 

El president i cap de llista de JxCat a les eleccions europees, Carles Puigdemont, ha animat Pedro Sánchez a formar un Govern de coalició amb Unides Podem, amb suport sobiranista, i s’ha mostrat disposat a oferir “estabilitat” si s’obre a negociar un referèndum a Catalunya.

Dins el cicle d’entrevistes d’Efe a candidats al Parlament Europeu per a les eleccions del 26M, Puigdemont ha subratllat que, “com a concepte polític”, JxCat sempre s’ofereix a “ajudar a l’estabilitat política on faci falta”, una predisposició que “val per a Espanya, per a Europa, per a Catalunya o per als ajuntaments”.

“Venim d’una cultura política en què, per a nosaltres, ni diàleg, ni pacte, ni coalició ens fan por”, ha destacat, encara que ha puntualitzat que, en el cas de la política espanyola, aquesta possible entesa ara mateix “no depèn” dels independentistes.

Puigdemont ha instat el president en funcions del Govern, Pedro Sánchez, a prendre la iniciativa i a buscar fórmules de govern de coalició amb Unides Podem i a abordar un referèndum d’autodeterminació.

Segons el seu parer, “qui ha de buscar la majoria en el Parlament és el candidat a la reelecció. És ell qui té un problema de números”, per la qual cosa, “en funció de la seva agenda, decidirem”.

El “diàleg” que, segons el seu parer, ha d’obrir-se amb Pedro Sánchez ha d’abordar “el dret a l’autodeterminació de Catalunya”, ja que “els catalans estan units a voler decidir el seu futur votant” en un “referèndum”, ha afirmat.

Segons Puigdemont, “és el moment que un Govern espanyol reconegui una realitat que per ara s’entesta a negar. Seria molt rellevant que Sánchez reconegués la realitat que hi ha milions de catalans que volen votar el seu futur, i una part important d’aquests milions de catalans volen votar independència. Cap de les dues coses és un crim”.

Aquest reconeixement és, a parer seu, una “condició indispensable” per poder arribar a un acord, i ha afegit una altra: “el diàleg ha de ser entre iguals i amb respecte mutu”, sense que una part dels que s’asseguin a parlar ho facin “amb les mans lligades a l’esquena i amenaçats”.

Per tant, ha tancat: “Cal esperar coratge de Pedro Sánchez. Si té aquest coratge, nosaltres el tindrem també”.

“Ja ho vam tenir en el passat, quan li vam donar els vots per a la moció de censura en unes condicions molt difícils per a nosaltres. Ja ho vam tenir quan jo vaig oferir al president Mariano Rajoy pactar un referèndum”, ha recordat.

Per això, “si el Govern Sánchez s’obre a aquest canvi de concepte, això seria una novetat, i a aquesta novetat s’hauria de correspondre-li”, ha garantit.

Puigdemont, que ha assegurat que en els últims temps no s’ha comunicat amb Sánchez o el seu entorn, “ni directa ni indirectament”, ha expressat les seves preferències amb vista al pròxim Executiu central.

“No ens convé un Govern amb el suport de Cs o de qualsevol partit que aposti per un nacionalisme d’Estat molt radical. Tampoc no és bo un Govern del PSOE en solitari”, ha assenyalat.

Segons el seu parer, “després de 40 anys, a l’Estat espanyol s’hauria de practicar el que és un costum en moltes democràcies europees, que són els governs de coalició”.

I en aquest sentit, l’única fórmula amb la qual “es poden entreveure escenaris de diàleg profund sobre els drets nacionals de Catalunya és un Govern en el que pugui estar Unides Podem i que compti amb el suport dels grups de canvi democràtic polític que també són presents al Congrés”.

“Arriba un moment en què Espanya ha de plantejar-se un Govern de coalició”, ha insistit Puigdemont, que ha posat èmfasi en un detall: la suma de la primera i la segona forces al Congrés, que abans del 28A era de 222 diputats i ara és de 189, per la qual cosa “s’ha aprimat el tronc central al voltant del qual s’articula el sistema polític, i això pot ser un senyal d’inestabilitat”.

“Alerta amb la inestabilitat. Les bases perquè continuï el cicle d’inestabilitat són fins i tot més fortes encara”, ha avisat.

Sobre el panorama que s’obre ara, després que el PSOE hagi sortit reforçat i l’independentisme perdés capacitat d’influència a les Corts, Puigdemont ha demanat “cautela” a l’hora d’avaluar si les condicions són millors o pitjors que abans.

Cal esperar, ha dit, a escoltar a Sánchez per veure “com es dirigeix” al Congrés a la recerca de “la majoria suficient, no només per ser investit sinó també per governar, aprovar pressupostos i emprendre les reformes que té pendents l’Estat”

Darreres notícies

Comunicat en relació amb l’anunci del tancament de les plantes de la multinacional Nissan a Catalunya

Davant de la decisió de la multinacional automobilística Nissan de cessament de l’activitat industrial de les plantes ubicades …

Més informació

Junts per Catalunya demana explicacions al Govern espanyol pel tancament de Nissan a Catalunya

Reclama la compareixença de la ministra d’Indústria al Congrés i al Senat perquè expliqui quins plans té l’Executiu …

Més informació

Matamala proposa al Senat fer l’activitat parlamentària per videoconferència

Considera que es generaria un estalvi en despeses de transport, allotjament i altres dietes   Josep Maria Matamala, …

Més informació

Segueix-nos