Notícies

Totes les notícies

L’abstenció dels Comuns a la proposta d’Òmnium per revocar l’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial impedeix que s’aprovi la proposició de Junts per Catalunya que ho demanava

La cap del Grup de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, defensava aquesta iniciativa a la Comissió de Presidència que també reclamava denegar la cessió futura de qualsevol equipament o edifici municipal al monarca, i instava al Nomenclàtor el canvi de nom dels carrers que encara acullen referències a noms borbònics
 
El Govern Colau accepta el prec del portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Martí, que reclama un replantejament de format i ubicació pels actes multitudinaris culturals i musicals que es fan a la ciutat per garantir el control d’accés i del consum de begudes alcohòliques als menors d’edat
 
L’abstenció dels regidors dels grup de l’Alcaldessa Ada Colau, Barcelona en Comú, a la proposta d’Òmnium Cultural per revocar l’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial ha impedit que s’aprovés la proposició de Junts per Catalunya que ho demanava. La presidenta del Grup de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, ha defensat aquesta proposició a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció d’aquest matí, que també reclamava denegar la cessió futura de qualsevol equipament o edifici municipal al monarca, i instava la Ponència del Nomenclàtor el canvi de nom dels carrers que encara acullen referències a noms borbònics.
 
El passat 4 de novembre, coincidint amb una estada a Barcelona del rei Felip VI i part de la seva família per a presidir l’acte de lliurament dels premis Princesa de Girona, l’entitat Òmnium Cultural, per boca del seu vicepresident, Marcel Mauri, va fer una proposta en el sentit de demanar a l’Ajuntament de Barcelona de revocar el tracte de privilegi que la Casa Reial espanyola i el rei Felip VI, mantenen a Barcelona, i que se li retirés l’ús que fa del Palauet Albéniz, a la muntanya de Montjuïc, quan visita la capital catalana. El mateix dia 4, la cap del Grup de Junts per Catalunya Elsa Artadi es va fer ressò de la demanda d’Òmnium i va avançar que la traslladarien formalment a la Comissió de Presidència del mes de novembre d’enguany, la primera instància municipal on poder registrar aquesta iniciativa per al seu debat i votació. “Ens fem nostra aquesta petició de l’entitat cultural amb més socis de la ciutat i del país”, va dir.
 
Aquest matí, durant la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció Elsa Artadi ha defensat una proposició del Grup de Junts per Catalunya per la qual, atenent al compromís de l’Ajuntament amb la llibertat, la democràcia i els valors republicans, s’acordava instar al Govern municipal a:
 
·         “Revocar la cessió d’ús del Palauet Albèniz a la Casa Reial, com denegar qualsevol cessió futura de qualsevol equipament o edifici municipal a la Casa Reial.
 
·         Instar a Nomenclàtor els canvis de noms dels següents carrers per aconseguir així una Barcelona lliure de noms borbònics: Passeig Joan de Borbó, Plaça Maria Cristina, Avinguda Maria Cristina, Carrer Princesa, Carrer Ferran, Passatge d’Isabel, Avinguda Borbó, Carrer Reina Amàlia, Passeig Isabel II, Carrer Alfons XII, Carrer Reina Cristina, Avinguda Carles III, Jardins Reina Victòria i Moll Príncep d’Espanya.
 
·         No assistir com  a representants de l’Ajuntament de Barcelona a actes convocats per la Casa Reial ni convidar als membres de la Casa Reial a actes oficials organitzats per l’Ajuntament de Barcelona.”
 
Malauradament, els regidor del grup de l’alcaldessa Ada Colau, els Comuns, s’ha abstingut, i els vots negatius de PSC, C’s, PP i BCN pel canvi han superat els favorables de Junts per Catalunya i ERC. Artadi ha justificat la proposta en el seu torn explicant que “la Casa Reial no pot tenir privilegis a la nostra ciutat. Una família reial incapaç de defensar els drets més bàsics de la ciutadania a Catalunya; caracteritzada per l’opacitat, les sospites de corrupció; i encapçalada per un Felip VI que ha destacat pel seu suport explícit a la repressió, com es va demostrar amb el seu discurs del 3 d’octubre de 2017”.
 
Artadi ha recordat que segons el CEO, Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat, la monarquia espanyola és la institució pitjor valorada pels catalans. “Volem mostrar la voluntat republicana de Barcelona”, ha dit la cap del Grup de Junts per Catalunya, i per això “demanem revocar la cessió d’ús del Palauet Albèniz a la Casa Reial, tal com va demanar Òmnium Cultural; volem que es canviïn els noms borbònics dels carrers, perquè volem noms nous, plens de vida i que representin la ciutadania”.
 
Elsa Artadi ha demanat a Colau que sigui conseqüent en la defensa dels valors del republicanisme “i vagi més enllà dels discursos. L’Ajuntament ha de canviar la seva actuació respecte a la Casa Reial. Una Casa Reial que s’ha demostrat a favor de la repressió i del ‘a por ellos””.
 
Actes multitudinaris i consum d’alcohol de menors
 
D’altra banda, a la mateixa comissió, el regidor de Seguretat de Junts per Catalunya, Jordi Martí, ha defensat un Prec en relació a la prevenció en actes multitudinaris a la ciutat. Durant els concerts celebrats a l’avinguda Reina Maria Cristina, a Montjuïc, en el marc dels actes de l’edició d’aquest any de la Festa de la Mercè, es van produir diversos incidents. Com ha comentat Jordi Martí, les mesures de prevenció i seguretat per a grans esdeveniments culturals i musicals adoptades per l’Ajuntament no van ser suficients pel gran nombre de públic assistent, especialment joves i adolescents, i els vidres trencats, robatoris, allaus, empentes i baralles van tenir força protagonisme.
 
Jordi Martí ha recordat que en menys de dos mesos hi haurà les multitudinàries celebracions de Cap d’any, i és per aquest motiu que ha reclamat en un Prec que “el Govern Municipal iniciï un replantejament de format i ubicació pels actes multitudinaris culturals i musicals que es fan a la ciutat durant l’any per tal que, es pugui garantir el control d’accessos als recintes, el consum de begudes alcohòliques als menors d’edat i els aforaments dels espais, especialment en la propera celebració de Cap d’any”. El Prec ha estat acceptat pel Tinent d’Alcalde de Seguretat i Prevenció Albert Batlle, que s’ha compromès a treballar-hi en les pròximes setmanes.
 
 

 

 

Barcelona, 20 de novembre de 2019

Darreres notícies

Albert Batet: “La causa contra el president Torra és una nova mostra de la decadència de la democràcia espanyola”  

El president del Grup parlamentari denuncia que la justícia espanyola actuï de forma “desproporcionada, abusiva i amb una …

Més informació

Cleries retreu a Govern espanyol que parli de memòria democràtica i diàleg mentre l’Estat practica persecució política

“Volen reparar el passat fosc de la guerra civil i la dictadura franquista, cosa que és imprescindible, però …

Més informació

Junts per Catalunya defensa al Congrés un règim sancionador contra la morositat empresarial

El Ple aprovarà la seva presa en consideració i Ferran Bel demana un tràmit parlamentari ràpid: “moltes empreses …

Més informació

Segueix-nos