Notícies

Totes les notícies

La consellera Budó defensa el “no” de Junts per Catalunya a Pedro Sánchez: “L’estabilitat política a l’Estat espanyol passa per afrontar la situació a Catalunya”

(Entrevista a l’Agència EFE)

 

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha acusat al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, d’estar instal·lat en “el bucle del no acord” i de ser “incapaç” d’assumir la “cultura de la coalició”, i ha afirmat que sembla que el PSOE tingui més “ganes de” repetir eleccions.


En una entrevista amb Efe, la consellera Budó ha denunciat que el líder del PSOE està “més pendent de les enquestes” que d’allò que van dir les urnes a les eleccions de l’abril passat, doncs aquestes “van deixar clar” que no era possible “un Govern monocolor”, sinó que era temps d'”entesa”, ha subratllat.

La consellera de la Presidència, que com a dirigent de Junts per Catalunya forma part d’un govern bipartit amb ERC en la Generalitat, ha remarcat que a Catalunya ja hi ha hagut més d’un executiu de coalició, “no sense les seves dificultats”, perquè són gabinets formats per “forces polítiques diferents”.

Però aquesta “cultura de la coalició”, que s’ha portat a la pràctica no només a Catalunya sinó també en “països europeus”, ha dit Budó, “sembla” que no qualla en l’Estat “per incapacitat o no voluntat”.

“Sembla que estem encallats en el bucle del no acord, de no cultura de govern de coalició, i el risc més elevat d’eleccions sembla que està en l’Estat”, i no a Catalunya, ha afirmat.

Budó ha criticat, en aquest sentit, que el líder del PSOE pretengui formar govern “només” i que “tot el món li doni gratuïtament la investidura”, quan qui guanya unes eleccions “és a qui li correspon més generositat en les negociacions”.

D’acord amb la posició de Sánchez en la negociació amb Unides Podem, “no sembla que la seva voluntat sigui arribar a un acord, sinó que sembla que tingui més ganes de que es produeixin altres eleccions”.

En aquest punt, ha assenyalat que “potser” hi hagi alguna força política que estigui “posant el partit pel davant del país” i ha assenyalat que Sánchez va a eleccions quan “les enquestes li són favorables”, una estratègia que, segons el seu parer, ja va aplicar en convocar les últimes generals de l’abril passat.

“Arribarà a un acord de govern o no en funció del que diguin les enquestes”, ha subratllat la portaveu de l’executiu català.

En cas que hi hagi un debat d’investidura al Congrés abans del 23 de setembre, Budó ha defensat el “no” de Junts per Catalunya a Pedro Sánchez, doncs si bé l'”estabilitat” política en l’Estat “passa per afrontar” la situació a Catalunya, “l’escenari no ha anat a millor, sinó a pitjor” des de l’últim debat fallit del juliol passat.

En canvi, ERC es manté en l’abstenció, una posició diferenciada que Budó ha evitat valorar, ja que si bé les dues forces independentistes segueixen intentant consensuar una estratègia unitària per respondre a la sentència del ‘procés, després al Congrés “cada formació té la seva estratègia”, ha assegurat.

Budó ha defensat que Junts per Catalunya manté en l'”ADN la cultura del pacte” que va caracteritzar a la predecessora Convergència en la política espanyola, encara que ha indicat que “res és com abans”, donada l'”excepcionalitat política” actual, amb “presos i represaliats”.

A més, ha posat èmfasi en què Junts per Catalunya no es pot abstenir – com sí fa ERC malgrat tenir també presos – quan l’Executiu de Sánchez no fa “gens diferent” per comparació amb l’anterior Govern de Mariano Rajoy.

Budó ha remarcat que la seva formació ja va donar un suport “responsable” a la moció de censura de Sánchez contra Rajoy, “pensant que alguna cosa canviaria, però res ha canviat i res fa pensar que canviarà”.

Darreres notícies

Junts per Catalunya rebutja la censura i les ingerències judicials al Parlament i reivindica que s’hi pugui parlar del dret d’autodeterminació

La diputada Elsa Artadi ha explicat que s’han presentat quatre esmenes a la proposta de resolució conjunta amb …

Més informació

L’abstenció dels Comuns a la proposta d’Òmnium per revocar l’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial impedeix que s’aprovi la proposició de Junts per Catalunya que ho demanava

La cap del Grup de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, defensava aquesta iniciativa a la Comissió …

Més informació

El Govern Colau rebutja la proposta de Junts per Catalunya per impulsar la reforma de La Rambla i manté el bloqueig al projecte

El portaveu del Grup de Junts per Catalunya, Jordi Martí, lamenta el vot contrari de Comuns i PSC …

Més informació

Segueix-nos