Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya impulsa una declaració que compromet el Govern Colau a incrementar el pressupost per garantir l’accessibilitat de les persones amb discapacitat

El Ple municipal aprova una iniciativa, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que també reclama garantir i motivar la seva participació en els processos i debats públics de la ciutat, i manifestar la voluntat de que l’Ajuntament es personi com a acusació popular en tots els casos de discriminació i vulneració dels seus  drets

El grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament, que presideix Elsa Artadi, ha impulsat l’aprovació avui a l’Ajuntament d’una declaració institucional que compromet el Govern d’Ada Colau a incrementar el pressupost per garantir l’accessibilitat de les persones amb discapacitat. El Consell plenari municipal ha aprovat una iniciativa, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que també reclama garantir i motivar la seva participació en els processos participatius i debats públics de la ciutat, i manifestar la voluntat de que l’Ajuntament es personi com a acusació popular en tots els casos de discriminació i vulneració dels seus  drets.

El grup municipal de Junts per Catalunya, de la ma de la seva regidora de Drets Socials i Igualtat, Neus Munté, ha presentat una Declaració Institucional amb motiu de la commemoració, el pròxim 3 de desembre, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, per expressar el compromís de l’Ajuntament per tal d’afavorir el compliment dels drets d’igualtat, d’autonomia personal i d’accessibilitat universal a la ciutat de Barcelona.

En l’exposició de motius, la Declaració Institucional assenyala que:

“El dia 3 de desembre, es celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Les persones amb discapacitat representen el 10% de la població mundial; i a Barcelona hi viuen 144.138 persones amb discapacitat.

El dia 13 de desembre del 2006, les Nacions Unides van aprovar la Convenció internacional sobre les persones amb discapacitat i, posteriorment, l’any 2008 ho va fer l’Estat Espanyol; d’aquesta manera els drets que la convenció va establir van passar a ser part de l’ordenament jurídic espanyol.

El 25 de setembre de 2015 les Nacions Unides aproven l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible; aquesta neix amb l’objectiu de dotar-nos de un full de ruta amb 17 objectius que des de diversos factors ens permeti assolir un desenvolupament mundial sostenible. Per tant, l’àmbit de la discapacitat és un àmbit de drets humans i així ho han reconegut tant les organitzacions mundials com el propi Estat Espanyol.

Barcelona és, des de fa molts anys, una ciutat capdavantera en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat. Compta, a més, amb un fort teixit associatiu que participa de manera activa i està articulat entorn de l’Institut de persones amb discapacitat de Barcelona.

Quan parlem de discapacitat hem de parlar de dos factors. Per una banda la diversitat personal, però per l’altra les possibilitats que l’entorn ofereix a la persona per poder viure plenament, per poder exercir una participació plena.

L’entorn és, per tant, un factor clau a l’hora d’afavorir el desenvolupament ple de les persones amb discapacitat. Però aquest de vegades no juga a favor, i només un entorn adequat pot garantir el compliment del dret a la igualtat de totes les persones.

El gran repte per tal de poder garantir un entorn que afavoreixi la plena participació de les persones amb discapacitat és l’accessibilitat, entesa en el sentit ampli: accessibilitat a l’educació, a la informació, al oci, a la vida participativa i política; accessibilitat en la mobilitat, en definitiva, accessibilitat universal.

Finalment, en la part executiva de la Declaració, l’Ajuntament de Barcelona acords, en sis punts:

Primer. Reiterar la necessitat de donar compliment a la Convenció internacional sobre les persones amb discapacitat i a l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible.

Segon. Manifestar el compromís de l’Ajuntament per tal d’afavorir el compliment dels drets d’igualtat, d’autonomia personal i d’accessibilitat universal a la ciutat de Barcelona.

Tercer. Incrementar el pressupost per continuar treballant per garantir l’accessibilitat de les persones amb discapacitat a la ciutat de Barcelona, especialment en aquells àmbits en que l’Ajuntament pot incidir.

Quart. Garantir i motivar la participació de les persones amb discapacitat en els processos participatius i debats públics de la ciutat.

Cinquè. Manifestar la voluntat de que l’Ajuntament es personi com a acusació popular en els casos de discriminació i vulneració dels drets a persones amb discapacitats especialment rellevants seguint els criteris d’accions judicials establert

Sisè. Comunicar la present Declaració a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat ( IMPD) per tal que puguin dur a terme el seguiment.

 

 

 

 

Barcelona, 29 de novembre de 2019

Darreres notícies

Formacions polítiques i entitats independentistes denuncien que l’Estat espanyol segueix incomplint els dictàmens de l’ONU que exigeixen l’alliberament dels presos polítics un any després de la seva publicació

Els dictàmens van ser fruit d’una acció conjunta i coordinada entre l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i les …

Més informació

Els diputats de Junts per Catalunya han donat un total de 52.600 euros a projectes per fer front a la Covid-19

Els diputats de Junts per Catalunya han donat un total de 52.600 euros a projectes per fer front …

Més informació

Junts per Catalunya aposta per una transformació massiva del sector de l’automòbil i polítiques sòlides que facilitin la innovació i transferència de coneixement

Glòria Freixa demana a l’estat espanyol que escolti les organitzacions internacionals quan adverteixen de la vulneració de drets …

Més informació

Segueix-nos