Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya urgeix el desmantellament del Castor i insta el Govern espanyol a realitzar una auditoria tècnica per exigir responsabilitats

La portaveu de Junts per Catalunya a la Comissió d’Investigació del Projecte Càstor, Mònica Sales, ha assegurat que de la comissió es desprèn que hi ha una relació causa-efecte entre les injeccions de gas i els terratrèmols a la zona del Sènia i l’Ebre

 

Junts per Catalunya ha presentat les conclusions del grup parlamentari a la Comissió d’Investigació sobre el Projecte Castor, que ha realitzat més de 14 sessions al Parlament de Catalunya, en les quals han participat 40 persones, entre experts i testimonis, perfils tècnics, polítics i socials, vinculats directa o indirectament a la infraestructura de gas que hi ha instal·lada a terra i a mar a uns 20 quilòmetres de la costa de Vinaròs. Arran de les conclusions, el grup parlamentari urgeix el desmantellament del magatzem Castor perquè existeixen riscos elevats si es reprenen les operacions i per l’elevat cost que suposa el manteniment de la instal·lació hivernada.

D’entre les mesures i conclusions dels treballs de la comissió, Junts per Catalunya insta el govern de l’Estat espanyol a realitzar una auditoria tècnica per determinar  les possibles responsabilitats de l’empresa Escal UGS en el fracàs del magatzem Castor. Aquesta auditoria ha de ser reconeguda internacionalment i ha de ser independent de qualsevol dels actors implicats en la construcció d’aquest magatzem. Junts per Catalunya aposta per organitzacions o professionals de molt reconeguda vàlua en la construcció de plantes similars a la del Càstor així com destacats membres científics i col·lectius de geòlegs, ambientòlegs, i enginyers de camins, canals i ports.

 

 

https://twitter.com/JuntsXCat/status/1179434420509564928?s=20

 

Una auditoria i el desmantellament de les instal·lacions

La portaveu del grup parlamentari a la Comissió d’Investigació sobre el Projecte Càstor, Mònica Sales, ha apuntat que s’han identificat “anomalies administratives i mancances tècniques” per part de l’empresa que va dur a terme les tasques d’injecció de gas que, com ara que “no va realitzar cap estudi previ, malgrat existís un risc sísmic real que podria provocar el projecte”. Per aquest motiu, Sales ha reclamat que s’encarregui aquesta auditoria tècnica per “aclarir les ombres que hi ha al voltant del projecte i posar en evidència això, que aquesta plataforma es va construir sense tenir en compte elements que eren importants d’haver previst, com un informe ambiental o el risc de sismicitat”, ha dit.

De fet, des de Junts per Catalunya es denuncia la relació causa-efecte directa entre les injeccions de gas de la plataforma i els terratrèmols que van produir-se a les terres del Sènia i de l’Ebre. Mònica Sales també ha reclamat el desmantellament de les instal·lacions “perquè l’import econòmic de mantenir-lo és molt elevat” i ha demanat que la ciutadania “quedi exempta de pagar els danys provocats per aquesta plataforma, que s’eleven a 1.350 milions d’euros. Reivindiquem que cadascú es faci responsable d’allò que va fer de manera opaca i amb la connivència dels governs del PSOE i del PP”.

En aquesta línia també s’ha pronunciat el diputat de Junts per Catalunya i membre de la Comissió, Narcís Clara, que ha també ha considerat que “hi ha una responsabilitat política per part dels governs del PP i del PSOE” i per tant “és l’Estat qui ha de buscar el responsable dels errors”. Per aquest motiu, ha explicat, s’ha demanat l’auditoria tècnica “basada en les opinions dels experts que han comparegut a la comissió i de diversos informes de científics, en particular un signat per professors de Harvard i del MIT”.

En les conclusions es recomana aprofundir en la recerca geològica del territori per disminuir al màxim la possibilitat que successos similars es puguin repetir. També es recomana informar la població de forma transparent i exhaustiva en futures iniciatives que puguin comportar aquests riscos.

En aquesta línia, el text destaca les mancances tècniques del projecte, la manca de coneixement geològic de la zona, així com assenyala que tampoc consta que es fessin assajos in situ, contràriament a les opinions i recomanacions dels experts.

Finalment, Junts per Catalunya també denuncia la irresponsabilitat dels alts càrrecs de l’estat a l’hora de donar explicacions sobre aquest projecte. En concret, senyala les incompareixences de l’exministre d’Indústria, Energia i Turisme, Jose Manuel Soria López; la ministra de Transició Energètica i Medi Ambient i exsecretària d’estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera Rodríguez; i l director del Departament de Recursos Geològics de l’Institut Geològic Miner d’Espanya, Juan José Duran.

 

 

 

 

Barcelona, 2 d’octubre de 2019

Darreres notícies

Borràs lamenta que Pedro Sánchez no segui a parlar amb el president Torra: “Que deixi de fer electoralisme i es posi a fer política. El moment ho requereix”

La candidata de Junts per Catalunya al Congrés titlla “d’inconcebible” que el president espanyol no agafi el telèfon, …

Més informació

Laura Borràs exigeix a Pedro Sánchez que dialogui, faci política i que “no s’amagui” darrere el ministre de l’Interior

La portaveu i candidata acusa al president espanyol de voler parlar amb el president Torra perquè “ni vol, …

Més informació

Jordi Sànchez recorda que el moviment independentista ha fet de la “no-violència el nostre senyal d’identitat”

En un acte per recordar els dos anys de presó, Sànchez ha enviat un missatge gravat a la …

Més informació

Segueix-nos

Fes-te voluntari

Inscriu-te per sumar-te a la llista de Junts per Catalunya.

Et mantindrem informat de les nostres activitats per correu electrònic.
Hi ha hagut un error en processar la vostra petició. Torneu-ho a intentar més tard.