Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya sosté que el 155 és un model de coerció per part de l’Estat espanyol que continua vigent davant l’existència d’un conflicte polític

El Grup parlamentari denuncia l’abús d’un estat de dret “que tira pel dret en comptes de plantejar un referèndum d’autodeterminació com a solució a un conflicte existent”

Gemma Geis: “La Constitució espanyola s’aplica de forma àmplia quan es tracta de retallar drets i de forma restringida quan es tracta d’atorgar-los”

Junts per Catalunya ha denunciat que l’aplicació de l’article 155 sigui “un model de coerció davant l’existència d’un conflicte polític a Espanya”. Així s’hi ha referit la diputada i portaveu del Grup parlamentari de Junts per Catalunya, Gemma Geis, a la Comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155, que ha votat aquest dimarts les conclusions presentades per les diferents formacions polítiques. En aquest sentit, Geis ha denunciat que el 155 “formava part d’una estratègia econòmica, política i jurídica per finalitzar amb el procés d’independència de Catalunya” i que va comportar un abús d’un estat de dret “que tira pel dret en comptes de plantejar un referèndum d’autodeterminació com a solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya”.

 

 

En aquest sentit, Geis ha lamentat que l’estat espanyol tingui una doble vara de mesura a l’hora d’aplicar la Constitució espanyola: “El 155 va ser inconstitucional, perquè la Constitució espanyola no n’estableix els límits. S’aplica de forma àmplia quan es tracta de retallar drets i de forma restringida quan es tracta d’atorgar-los”. La diputada ha remarcat l’actitud de l’estat espanyol en funció de la visió política de l’adversari: “La immunitat i inviolabilitat parlamentària, als independentistes ens suposa anar a presó i a l’exili i al rei Joan Carles li permet no anar a declarar al Congrés”.

Les conclusions presentades per Junts per Catalunya exigeixen un reconeixement del conflicte polític i del dret a l’autodeterminació de Catalunya com a desllorigador, així com demana la reprovació dels responsables de l’aplicació de l’article 155, del president del govern espanyol Pedro Sánchez i l’exlíder de Ciudadanos Albert Rivera, i del rei Felip VI, entre d’altres. El text també posa en valor el 9-N i la vigència del mandat polític de l’1 d’octubre.

La diputada ha constatat que el 155 segueix vigent a Catalunya, tant pel que fa a les conseqüències que s’arrosseguen a nivell sanitari, social i econòmic com també en la restricció i limitació  dels drets civils i polítics, amb exemples com procediments judicials oberts pel referèndum de l’1 d’octubre, les actuacions de la Junta Electoral per impedir que el president Carles Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí es presentessin a les eleccions europees de l’any passat o els incompliments de l’Estat espanyol amb les resolucions del TJUE.

En la darrera sessió d’aquesta comissió s’han aprovat en bloc els escrits de conclusió de Junts per Catalunya, del Grup Republicà i de la CUP. “Els partits independentistes fem una diagnosi amb matisos diferents” ha apuntat Gemma Geis per argumentar aquesta votació dels textos sencers de cada grup parlamentari, ja que “la voluntat de fer aquesta comissió és per entendre què va passar, reconèixer la diversitat del món independentistes i tornar a plantejar un embat democràtic que és el que reivindiquem“.

 

Barcelona, 16 de juny de 2020


 

Darreres notícies

Junts per Catalunya reclama que es decreti l’estat d’alarma a Catalunya per poder aplicar de forma immediata un confinament nocturn

Ho ha traslladat el president del Grup parlamentari, Albert Batet, a la reunió d’aquest vespre de representants parlamentaris …

Més informació

Junts per Catalunya defensa el sistema propi d’emergències de Catalunya davant la recentralització de l’estat espanyol: “Suposaria la seva dissolució”

Aurora Madaula denuncia que l’estat espanyol debati una proposició de llei que recentralitza els serveis d’emergències i de …

Més informació

Borràs: “A la ultradreta se la combat i als governs presumptament progressistes se’ls exigeixen solucions”

Borràs evita l’ús del torn de rèplica per no normalitzar la presència de l’extrema dreta al Congrés: “no …

Més informació

Segueix-nos