Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya rebutja la censura i les ingerències judicials al Parlament i reivindica que s’hi pugui parlar del dret d’autodeterminació

La diputada Elsa Artadi ha explicat que s’han presentat quatre esmenes a la proposta de resolució conjunta amb ERC i la CUP de resposta a la sentència amb l’objectiu de poder debatre sobre la part suspesa pel Tribunal Constitucional

 

El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat aquest divendres diverses esmenes a la proposta de resolució conjunta que va presentar conjuntament amb ERC i la CUP com a resposta institucional a la sentència del Tribunal Suprem pel judici de l’1 d’octubre. El text que se sotmetrà a debat i votació en el proper ple té una part suspesa pel Tribunal Constitucional: “Per això, reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític“. Les esmenes tenen com a objectiu debatre en sessió plenària sobre aquesta part suspesa i, alhora, denunciar la censura per part d’aquest tribunal; reivindicar el dret de debatre sobre tots els temes al Parlament; i denunciar l’ús polític que fa l’estat del TC així com les ingerències de la Fiscalia General de l’Estat quan persegueix els membres de la Mesa del Parlament.

 

La diputada Elsa Artadi, en declaracions als mitjans de comunicació, ha denunciat que suspenent una part del text aquest tribunal “ha volgut silenciar de nou el debat polític, ha volgut fer de veu del govern de l’Estat espanyol per canviar les voluntats polítiques i per interferir en un debat legítim dins del Parlament”. Per això, una de les esmenes presentades per Junts per Catalunya recupera el text suspès i denuncia la censura prèvia del Tribunal Constitucional “per impedir el debat”: “Volem que el ple del Parlament es pronunciï sobre la denúncia i sobre la constatació que el TC està censurant els representants del poble de Catalunya, volem que es transcrigui el tros que ells han volgut eliminar”. Aquestes esmenes se sumen a les que ha presentat la CUP i s’hauran de consensuar entre els tres grups impulsors per tancar el redactat final que es porti a debat i votació.

 

Pressupostos que incloguin el deute reconegut per part de l’Estat

D’altra banda, Elsa Artadi també ha defensat que en els pressupostos de la Generalitat per aquest any s’inclogui a les partides d’ingressos el deute reconegut amb Catalunya per part de l’Estat espanyol “perquè té impacte directe i molt significatiu i permetria  tirar endavant polítiques socials, econòmiques, de benestar, mediambientals en benefici de tots els catalans”. Artadi no ha volgut valorar alguns anuncis parcials d’acords parcials relacionats amb els pressupostos en considerar que “dificulta molt seguir avançant en la negociació” i ha insistit que pel 2020 “necessitem pressupostos perquè venim d’una pròrroga dels del 2017 perquè l’any passat no es va poder acordar un nou pressupost i nosaltres exercirem la nostra responsabilitat”.

 

Preguntada pels mitjans sobre les converses en relació amb la investidura del president espanyol Pedro Sánchez, Artadi ha recordat que volem solucions i que es doni una resposta política a través d’un referèndum al que és un conflicte polític” i ha apuntat que perquè hi hagi un diàleg real “és fonamental que des del govern de l’Estat es reconeguin les institucions catalanes; es reconegui la Generalitat com un interlocutor bilateral; la figura institucional del president Torra; així com el president Carles Puidemont i el vicepresident Oriol Junqueras  com a interlocutors en les negociacions. Ara mateix això no està passant”. La diputada també insistit en la  necessitat que en qualsevol espai de diàleg hi hagi la figura d’un observador internacional.

 

 

 

 

 

Barcelona, 22 de novembre de 2019

Darreres notícies

Elsa Artadi: “El 14-F hem d’assegurar unes eleccions amb les millors garanties sanitàries, que tothom pugui votar i que la informació arribi a tots els electors”

Junts per Catalunya aposta per una reducció del cost de la campanya electoral: “Els partits polítics hem de …

Més informació

Albert Batet reclama més recursos per Catalunya i apel·la a la responsabilitat individual per fer front a la crisi, perquè “retrocedir, no és una opció”

El president del Grup parlamentari sosté que “el problema no és el ‘dumping’ fiscal’, és el dèficit fiscal. …

Més informació

Junts per Catalunya remarca la importància del sector químic al sud de Catalunya i demana fer compatible aquesta indústria amb el futur, la salut i seguretat del territori

Albert Batet apel·la a la responsabilitat col·lectiva per no fer passes enrere en la lluita contra la Covid: …

Més informació

Segueix-nos