Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya presenta les conclusions de la comissió d’investigació del 155 i proposa que el Parlament declari que va ser un cop d’estat

El Grup parlamentari insta a reprovar els responsables polítics de l’aplicació d’aquest article com és el cas de Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i el rei Felip VI

Albert Batet assenyala que l’aplicació del 155 “continua de manera encoberta” amb el govern de Pedro Sánchez

El Grup parlamentari de Junts per Catalunya ha presentat aquest dilluns al matí les conclusions de la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155. De les diferents sessions i compareixences en el marc d’aquesta comissió, el Grup Parlamentari conclou que l’aplicació del 155 va ser un cop d’estat a la sobirania de Catalunya i proposa que el Parlament així ho declari. Les conclusions també assenyalen que l’aplicació d’aquest article es va emmarcar en una operació d’estat per frenar l’independentisme, orquestrada per tots els poders de l’estat, sota el comandament de la monarquia i amb la complicitat de l’alta magistratura, que va ser ideada molt abans del referèndum de l’1 d’octubre. El document presentat sosté que l’aplicació del 155 va ser completament il·legal i inconstitucional, deixant a la Generalitat desemparada i els seus líders polítics a la intempèrie.

 

 

A les conclusions també es proposa reprovar els ideòlegs del 155 que no han comparegut a la comissió, malgrat ser part activa i peces clau en l’aplicació de l’aquest article de la Constitució espanyola. Es considera que la seva incompareixença va ser una actitud obstruccionista dels treballs i un menysteniment de les institucions de Catalunya afectades per l’aplicació del 155.  Per això, Junts per Catalunya ha proposat al Parlament reprovar Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Pels mateixos motius, també es reprova l’actitud dels grups parlamentaris de la Cambra que no han participat en l’activitat de la comissió. Junts per Catalunya també reprova el rei Felip VI pel seu paper en tot el procés previ i durant l’aplicació del 155 i per la seva actitud posterior especialment pel seu discurs del 3 d’octubre de 2017.

Els treballs de la comissió d’investigació també permeten constatar, segons es recull en el document, que el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol és conseqüència de la negativa de l’Estat a reconèixer el dret d’autodeterminació de Catalunya, malgrat que les institucions catalanes han reclamat i impulsat fórmules d’acord amb l’Estat espanyol per millorar l’autogovern i per a poder exercir el dret a l’autodeterminació. En aquesta línia, el document posa com a exemples la consulta del 9N i el referèndum de l’1 d’octubre, i en reivindica la vigència del mandat polític que en deriva.

Un altre àmbit que es destaca al document és la constatació que el 155 no té cap validesa a l’exterior, i que l’exili ha servit per posar en evidència l’actuació impune de l’Estat espanyol, així com  ha permès la defensa dels drets fonamentals dels exiliats amb majors garanties democràtiques. El document també consta que la legitimitat del president Puigdemont i el seu Govern continuen intactes i que no es van respectar els resultats electorals del 21-D.

Finalment, des del Grup parlamentari destaquen a les conclusions que les conseqüències de la intervenció de la Generalitat encara tenen els seus efectes en l’actualitat, com la vigència del RDL d’intervenció econòmica de l’estat espanyol i els danys en les polítiques públiques de salut i sobre els serveis socials, com ho han estat l’aturada del pla de millora de la qualitat i sostenibilitat de les residències de gent gran; els endarreriments en la contractació entre la Generalitat i el tercer sector o la paralització de les subvencions a les entitats socials.

 

El manteniment d’un 155 encobert

Sobre les conseqüències d’aquest 155 a l’actualitat, el president del Grup parlamentari, Albert Batet, ha considerat que “l’aplicació de l’article 155 continua de manera encoberta, perviu en els poders de l’estat al llarg de gairebé aquests dos últims anys”, com ha quedat provat amb la sentència als presos polítics, les euroordres contra els exiliats, la inhabilitació del president Torra, la intromissió de la JEC en la configuració de llistes electorals, o els judicis pendents contra la Mesa del Parlament, contra desenes d’alts càrrecs de la Generalitat, contra la cúpula dels Mossos i contra centenars de ciutadans. Per tot plegat, Batet ha apuntat que “la persecució i la regressió de drets i llibertats no s’atura i ja es comença a fer extensiu arreu de l’Estat”, i ha lamentant que el govern de Pedro Sánchez hagi “revifat l’esperit del 155” en plena crisi sanitària, econòmica i social amb la recentralització de competències. “La recentralització ha laminat la nostra capacitat d’actuació i n’ha alentit la resposta” ha constatat.

Batet n’ha parlat en una roda de premsa telemàtica, en què també ha participat la portaveu adjunta de Junts per Catalunya i portaveu a la comissió d’investigació, Gemma Geis, que ha remarcat el caràcter “il·legal i inconstitucional del 155, en un ús abusiu i arbitrari de la llei amb la voluntat d’aturar l’independentisme”. Geis també ha lamentat que els principals impulsors de l’aplicació del 155 no compareguessin el que atribueix a una “actitud obstruccionista dels treballs”, així com el fet que el grup parlamentari Socialista, el del Partit Popular i de Ciutadans no participessin a les sessions. La portaveu de Junts per Catalunya a la comissió d’investigació també ha remarcat que “la centralització de competències durant el 155 van comportar zero eficiència, mancances en polítiques socials i vulneració de drets”.

 

 

Recupera la roda de premsa d’Albert BatetGemma Geis a través del nostre canal de YouTube:

 

 

Barcelona, 18 de maig de 2020


 

Darreres notícies

Albert Batet: “El petit comerç s’ha d’adaptar a les noves tecnologies per poder arribar als seus clients com ho han fet en alguns municipis durant el confinament”

El president del Grup parlamentari de Junts per Catalunya i la portaveu adjunta, Gemma Geis, visiten Ripoll per …

Més informació

Comunicat en relació amb l’anunci del tancament de les plantes de la multinacional Nissan a Catalunya

Davant de la decisió de la multinacional automobilística Nissan de cessament de l’activitat industrial de les plantes ubicades …

Més informació

Junts per Catalunya demana explicacions al Govern espanyol pel tancament de Nissan a Catalunya

Reclama la compareixença de la ministra d’Indústria al Congrés i al Senat perquè expliqui quins plans té l’Executiu …

Més informació

Segueix-nos