Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya porta l’Estat espanyol al TEDH per censurar els debats sobre l’autodeterminació i la monarquia al Parlament

El vicepresident i el secretari primer de la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós respectivament, al·leguen que s’han vulnerat els drets fonamentals dels diputats de la Cambra i s’atempta contra la inviolabilitat del càrrec i les institucions legislatives

 

 

El vicepresident del Parlament Josep Costa i el secretari primer Eusebi Campdepadrós han presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg contra l’Estat espanyol, per les reiterades prohibicions del Tribunal Constitucional a debatre sobre el dret a l’autodeterminació o la monarquia en seu parlamentària. Tal com han remarcat els dos membres de la Mesa en una roda de premsa telemàtica, amb aquestes prohibicions del TC, arran de recursos del Govern espanyol, s’han vulnerat els drets fonamentals dels diputats de la Cambra i s’ha atemptat contra l’autonomia del Parlament la inviolabilitat dels diputats d’una institució legislativa.

Segons els diputats de Junts per Catalunya i membres de la Mesa del Parlament, aquestes prohibicions del tribunal atempten contra quatre drets reconeguts al Conveni Europeu de Drets Humans: la llibertat d’expressió; la llibertat de reunió i d’associació; el dret de participació política i el dret a no ser discriminat per raons ideològiques. Totes aquestes decisions coarten i censuren el debat al Parlament. És una vulneració dels nostres drets i els de la ciutadania i van en contra de la jurisprudència del Tribunal d’Estrasburg”, ha dit el vicepresident del Parlament. “No volem exercir de censors d’iniciatives i per això estem disposats a plantar cara al TC i ho farem al TEDH”, ha reblat finalment.

En la mateixa línia, Eusebi Campdepadrós ha denunciat que “la pretensió del TC és coartar la llibertat del Parlament i que la Mesa faci d’òrgan censor” i ha assegurat que la censura d’aquests debats “és contrària a la jurisprudència del TEDH”, que estableix que qüestions com la independència de Catalunya, la forma monàrquica de l’Estat o la crítica al rei són qüestions d’interès públic i que el debat sobre aquests temes està emparat pel dret a la llibertat d’expressió. Campdepadrós també ha remarcat que les decisions del TC, “a instància del Govern de Sánchez, han suposat l’obertura d’investigacions penals contra els membres de la Mesa, vulnerant la nostra inviolabilitat com a càrrecs electes”.

 

 

Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, també han recordat que malgrat els intents de prohibició i dels requeriments que han rebut del Tribunal Constitucional, els membres de Junts per Catalunya a la Mesa no han acceptat les prohibicions i han permès sempre el tràmit de totes les iniciatives parlamentàries.

 

Barcelona, 31 de juliol de 2020


 

Darreres notícies

Recull d’activitat trimestral de Puigdemont, Comín i Ponsatí al Parlament Europeu

Els exiliats, eurodiputats de JxCat – Lliures per Europa, fan públiques les seves activitats al Parlament Europeu des …

Més informació

Borràs a Sánchez: “La suspensió del tercer grau demostra que als presos polítics no se’ls administra justícia sinó venjança”

JxCAT exigeix ​​al president de Govern espanyol que consensuï la distribució dels fons europeus per fer front a …

Més informació

Teresa Pallarès destaca la importància de les ciències de la vida com un sector que acompanya el sistema de salut i el fa més robust

Anna Tarrés defensa una Catalunya connectada al món i felicita el Govern per estendre la xarxa pública de …

Més informació

Segueix-nos