Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya demana al president del Parlament Europeu, David Sassoli, que promogui l’ús de la llengua catalana a l’eurocambra

Junts per Catalunya també reclama a Sassoli que reconegui els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, que no deixi 1.025.411 votants sense representació a l’eurocambra i garanteixi el dret de la candidatura de Junts per Catalunya a fer amb normalitat la seva activitat parlamentària

 

En el Dia Europeu de les Llengües, Junts per Catalunya ha enviat una carta al president del Parlament Europeu (PE), David Sassoli, per demanar-li que promogui l’ús del català a l’eurocambra. Junts per Catalunya també ha aprofitat per recordar a Sassoli que reconegui els eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín, que no deixi 1.025.411 votants sense representació a l’eurocambra i garanteixi el dret de la candidatura de Junts per Catalunya a fer amb normalitat la seva activitat parlamentària, ja que des del passat 2 de juliol de 2019, el grup de Junts per Catalunya no té accés a les instal·lacions de l’eurocambra, tot i haver guanyat les eleccions europees a Catalunya i haver-ne obtingut 2 escons.

En referència amb la llengua catalana, a la carta s’argumenta que “el 2005 el Comitè de les Regions i el 2006 el Consell van arribar a un acord amb els governs espanyol i britànic per permetre que les llengües que tenen un rang constitucional, com és el cas del català, es puguin utilitzar per diversos propòsits, inclosa la interpretació” i remarquen que “fins al moment ni el Comitè ni el Consell han informat de problemes per l’aplicació d’aquest acord”.

Junts per Catalunya recorda a Sassoli que “l’eurocambra és la representació directa de la voluntat dels ciutadans i poder parlar-hi el català aproparia la institució a la ciutadania. A més, ha estat històricament la institució que ha promogut la diversitat cultural i lingüística, també per les llengües minoritàries”, per la qual cosa creuen que “és hora que el PE segueixi el camí que ja han pres el Comitè i el Consell”.

Tot i que el català no és encara llengua oficial de la Unió Europea, el reglament de l’eurocambra permetria que es pogués utilitzar a plenari, si així ho aprova la mesa presidida per Sassoli. A més, aquesta mesura no suposaria cap despesa extraordinària, ja que dins de l’equip d’intèrprets de llengua castellana a l’eurocambra hi ha catalano-parlants.

Els anteriors presidents del Parlament europeu, l’alemany Martin Schulz (Socialistes i Demòcrates Europeus) i l’italià Antonio Tajani (Partit Popular Europeu), s’havien pronunciat públicament a favor de la promoció del català a l’eurocambra, tot i que mai van aconseguir-ne resultats concrets.

La Comissió Europea calcula que 50 milions de ciutadans europeus parlen llengües no oficials i cal que totes siguin respectades i promogudes. També es recorda a les institucions europees que una llengua de les dimensions del català, parlada per 10 milions de persones, és una anomalia que no sigui llengua oficial de la Unió Europea. El català és la 14a llengua més parlada a Europa i fins a 11 llengües oficials de la Unió Europea tenen menys parlants que el català.

En aquests sentit, Junts per Catalunya recorda que s’ha demanat fins a 16 vegades l’oficialitat del català a l’Estat espanyol, sense èxit. I per tant, l’única manera de garantir l’oficialitat del català a la Unió Europea és a través de la futura República Catalana.

El Dia Europeu de les Llengües es celebra cada 26 de setembre des de 2001 i és promogut pel Consell d’Europa. El seu objectiu és promoure la diversitat lingüística a Europa i fomentar l’aprenentatge d’idiomes per aconseguir una major comprensió intercultural, element clau en la rica herència cultural al continent europeu.

 

 

 

Brussel·les, 26 de setembre de 2019

Darreres notícies

Junts per Catalunya aconsegueix l’aprovació al Congrés de la ‘motxilla austríaca’ per acabar amb la dualitat del mercat de treball

Un error de Podemos permet tirar endavant l’esmena de JxCAT a la comissió de reconstrucció El Congrés ha …

Més informació

La Comissió de Reconstrucció aprova una esmena de Junts per Catalunya perquè les Corporacions Locals puguin utilitzar els superàvits i romanents de tresoreria per la crisi de la Covid-19

Tots els grups excepte el PSOE han donat llum verda a l’esmena, que també inclou la no aplicació …

Més informació

El Parlament insta el Govern a crear un fons extraordinari pel món local per pal·liar els efectes de la Covid-19, a proposta de Junts per Catalunya

Altres propostes de Junts per Catalunya aprovades pel ple també reconeixen la feina de la societat civil i …

Més informació

Segueix-nos