Notícies

Totes les notícies

Junts per Catalunya defensa modificar la llei espanyola de Memòria històrica per tal que es retornin els diners confiscats pel franquisme

La proposició de llei de modificació es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya el març del 2017 i aquest dimarts ha seguit el seu tràmit al Congrés dels Diputats

Eduard Pujol demana als diputats de la cambra espanyola abraçar la democràcia, allunyar-se de les injustícies i no mirar cap a un altre costat

Laura Borràs destaca el compromís inequívoc del Parlament de Catalunya amb la memòria històrica i adverteix l’estat espanyol que “mentre la dreta segueixi negant el concepte de memòria històrica i no condemni sense pal·liatius la dictadura Franquista, Espanya no s’haurà curat de les ferides del passat”

 

 

El diputat i portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, ha defensat al Congrés dels Diputats una modificació de la llei espanyola de Memòria històrica per tal que reconegui el dret de rescabalament dels particulars afectats per la confiscació de paper moneda per part de les autoritats franquistes l’any 1938. Aquesta Proposició de llei de modificació, que es va aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya al març del 2017, també proposa que el Govern espanyol, conjuntament amb la Generalitat estudiï i habiliti mesures per fer possible aquest rescabalament dels béns que estaven dipositats a les caixes de lloguer de bancs i caixes d’estalvis “que van ser confiscats il·legalment durant la Guerra Civil emparant-se en disposicions del Govern de la República i del Govern de la Generalitat“.

 

 

Avui volem rescabalar els que van veure com la venjança els va fer perdre gairebé tot”, ha apuntat Pujol, que també ha lamentat que hagin passat 82 anys d’aquells fets i encara ara “s’estiguin reparant injustícies”. El portaveu de Junts per Catalunya al Parlament ha retret que a l’Estat espanyol hi continuï havent injustícies com ara que al Parlament de Catalunya no s’hi pugui debatre de tot, que a Catalunya hi hagi exili i presos polítics i que els tres últims presidents de la Generalitat hagin patit repressió: “Quan vostès actuen silenciant veus escollides democràticament i que haurien d’estar aquí assegudes, quan miren cap a un altre costat, tornen a ser aquella Espanya que confiscava paper moneda simplement perquè hi havia vencedors i vençuts. Oblidin la cultura de la victòria”.

Eduard Pujol s’ha adreçat als diputats del Congrés per demanar-los que escoltin la voluntat de la ciutadania de Catalunya: “Si tenen dubtes, consulta, urnes i vots. La millor manera de no haver de tornar a la democràcia, és no abandonar-la. Per tant, abracin-la i allunyin-se de la injustícia”. Finalment, el diputat i portaveu de Junts per Catalunya al Parlament ha defensat que Catalunya és un subjecte polític i ha assegurat que “ni els tribunals ni les porres imposaran els límits nacionals de Catalunya. La democràcia és pluralitat i civilitat”.

De la seva banda, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha subratllat que el Parlament de Catalunya sempre ha tingut “un compromís clar i inequívoc amb la memòria històrica”. En aquest sentit, ha recordat que aquesta iniciativa es va aprovar per unanimitat al ple del Parlament i, en canvi, el Congrés l’ha tombat en dues ocasions. “El Parlament ho vota i el Congrés dels Diputats ho frena. Els sona?”, ha ironitzat.

Borràs ha criticat el “pacte de silenci” que va suposar la Transició i que va substituir “l’amnistia per l’amnèsia”. I ha afegit: “Mentre la dreta segueixi negant el concepte de memòria històrica i no condemni sense pal·liatius la dictadura Franquista, Espanya no s’haurà curat de les ferides del passat”. La diputada ha destacat que “no hi ha memòria sense reparació” i que “no és possible un discurs estèticament perfecte sense una acció política que ho avali”.

 

 

La portaveu al Congrés també ha tingut un record per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que des de fa gairebé 3 anys es troba a la presó, així com pels membres de la Mesa, que han hagut de fer front a un judici i resten a l’espera de la sentència pel sol fet d’haver permès un debat parlamentari. “Mai podrem normalitzar l’excepcionalitat democràtica en la qual ens trobem des de l’1 d’octubre de 2017”, ha dit.

 

Madrid, 13 d’octubre de 2020


 

Darreres notícies

Albert Batet: “Això no va d’un decret o una decisió del TSJC. Va de defensar la salut dels catalans i la democràcia”

Francesc de Dalmases reconeix la gestió d’Interior amb els confinaments del Ripollès i la Cerdanya, però reconeix que …

Més informació

Albert Batet: “Mentre els estats europeus aboquen més recursos i ajudes, apliquen moratòries i excepcions, l’estat espanyol s’amaga darrera la bandera i les vacunes i no assumeix responsabilitats”

El president del grup parlamentari ha emplaçat les forces polítiques que tenen representació a Madrid que reclamin els …

Més informació

Junts per Catalunya insisteix que la Llei Celaá no blinda el català a les escoles

La senadora Assumpció Castellví critica “les presses” del Govern espanyol per aprovar la nova Llei Educativa “sense poder-hi …

Més informació

Segueix-nos