Notícies

Totes les notícies

Jordi Turull: “Deixem l’orgull i agafem la bandera de la unitat i la dignitat. És el meu prec”

Gemma Geis: “L’única rebel·lió va ser la del poder judicial; l’única unilateralitat, la de les institucions espanyoles; i els únics fugats, els que no han comparegut en aquesta Comissió quan el Parlament els ha citat”

 

 

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha comparegut aquest dimarts al matí a la Comissió d’investigació de l’aplicació de l’article 155, al Parlament de Catalunya. Turull ha defensat que el 155 hagi estat el bypass que va de la intervenció de l’autogovern i les finances de la Generalitat “a la intervenció del mandat de les urnes, a la intervenció de la democràcia a Catalunya”. El conseller ha lamentat que l’estat espanyol no sabés reconduir el conflicte i l’única solució que oferís a Catalunya fos l’aplicació del 155. “L’estat espanyol va intervenir la darrera cosa que els faltava: la representació institucional de la Generalitat. I el 155 és l’instrument més adequat que troben”, ha dit.

Turull ha traslladat el seu suport al president Torra, que ahir va veure com el Parlament li retirava la seva acta de diputat i ha lamentat que algunes forces independentistes no el defensessin en seu parlamentària durant el ple de dilluns: “És molt fotut i greu democràticament que una persona escollida representant dels ciutadans se l’aparti, però més greu que els que són escollits pels ciutadans, s’oblidin quins eren els compromisos amb els ciutadans”. “Jo els demano que a part de plantar cara quan es vol apartar un càrrec electe, sobretot no oblidin perquè han estat escollits. Deixem l’orgull i agafem la bandera de la unitat i la dignitat. És el meu prec”, ha sentenciat. “Vostès són capaços de posar-se d’acord i cada vegada que anem així l’Estat queda més en evidència”, ha dit, evidenciant i traslladant als membres de la comissió la seva voluntat d’unitat de l’independentisme.

 

Al seu torn d’intervenció, la diputada de Junts per Catalunya a la Comissió, Gemma Geis, ha defensat que va ser a partir de l’octubre de 2017 que la demofòbia de l’Estat espanyol va passar a tenir nom propi: 155. “Un 155 de barra lliure, sense límits ni garanties. Va ser una tasca eficient de vuit mesos per destruir tot el que van poder. La Generalitat de Catalunya va quedar en una situació d’indefensió jurídica absoluta durant el 155”. En aquesta línia, però, la diputada ha sentenciat que “la justícia ens acabarà donant la raó, i es demostrarà que l’única rebel·lió va ser la del poder judicial; l’única unilateralitat, la de les institucions espanyoles; i els únics fugats, els que no han comparegut en aquesta Comissió quan el Parlament els ha citat”. Finalment, Geis ha reafirmat la voluntat de persistir perquè “ni Catalunya pot tornar a caure a les grapes dels usurpadors, ni votar pot condemnar ningú a 100 anys de presó”.

 

Llegeix algunes de les seves frases més destacades:

 

– “El 155 és el bypass que va de la culminació de reducció total de l’autogovern a la intervenció de la voluntat de les urnes”

– “La resposta de l’Estat espanyol a qualsevol reivindicació del desig de major capacitat d’autogovern de Catalunya, de major capacitat política de les seves institucions, de voluntat d’autodeterminació per mandat exprés de les urnes, ha estat sempre la mateixa: reduir més encara l’autogovern i sempre amb l’amenaça com a bandera i la resignació com a proposta per Catalunya”

– “El resultat a les urnes, no només van desautoritzar el tracte de l’estat espanyol amb Catalunya, sinó que apuntaven en la direcció contrària: A menys autogovern per l’acció de l’estat espanyol, més increment del desig d’independència per part dels catalans”

– “Des del govern central se’ns diu que és legal i que no, des del judicial se’ns diu quines persones podran fer política i com i quines no. I tot això acompanyat de fer passar a millor vida drets i llibertats fonamentals”

– “L’estat espanyol intervé directament el resultat de les urnes, que vol dir la democràcia. I si amb la intervenció de la democràcia, del resultat de les urnes, no n’hi ha prou, l’empresona, atacant drets i llibertats fonamentals”

– “El balanç és que en 40 anys l’evolució del tracte de l’estat espanyol respecte el major desig d’autogovern de Catalunya ha estat passar del ‘Atado y bien atado’ al ‘A por ellos’ ”

– “Primer és la defensa de la sagrada unitat d’Espanya i si queda espai i temps ja vindran els drets i llibertats fonamentals. I si per la primera cal obviar la segona, es fa i punt”

– “Ja poden parlar els Tribunals d’Europa, o els Grups de Treball de les Nacions Unides, o el Consell d’Europa, o Amnistia Internacional, que l’Estat no sols fa com si sentís ploure, sinó que va a més”

– “El 155 és la culminació de la regressió total de l’autogovern i l’inici de la regressió en termes democràtics i de drets i llibertats fonamentals”

– “Per això persistir i persistir en l’objectiu polític de culminar de manera pacífica i democràtica allò que Catalunya va començar l’1 d’octubre pren més sentit que mai. Hi som a temps, en tenen l’obligació pel mandat de les urnes, recuperar aquell esperit d’anar a l’una de debò, d’unitat, lleialtat, confiança, fermesa, civisme i determinació és més necessari que mai per assolir-ho. Fent-ho així ja hem demostrat que podem fer possible tot allò que molts diuen impossible”

 

Recupera la intervenció del conseller Jordi Turull a través del nostre canal de YouTube:

 

 

Recupera la intervenció de la diputada de Junts per Catalunya, Gemma Geis, a través del nostre canal de YouTube:

 

 

Barcelona, 28 de gener de 2020


 

Darreres notícies

Albert Batet: “La causa contra el president Torra és una nova mostra de la decadència de la democràcia espanyola”  

El president del Grup parlamentari denuncia que la justícia espanyola actuï de forma “desproporcionada, abusiva i amb una …

Més informació

Cleries retreu a Govern espanyol que parli de memòria democràtica i diàleg mentre l’Estat practica persecució política

“Volen reparar el passat fosc de la guerra civil i la dictadura franquista, cosa que és imprescindible, però …

Més informació

Junts per Catalunya defensa al Congrés un règim sancionador contra la morositat empresarial

El Ple aprovarà la seva presa en consideració i Ferran Bel demana un tràmit parlamentari ràpid: “moltes empreses …

Més informació

Segueix-nos