Notícies

Totes les notícies

Formacions polítiques i entitats independentistes denuncien que l’Estat espanyol segueix incomplint els dictàmens de l’ONU que exigeixen l’alliberament dels presos polítics un any després de la seva publicació

Els dictàmens van ser fruit d’una acció conjunta i coordinada entre l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i les defenses dels presos, liderada pels advocats experts en drets humans Ben Emmerson i Rachel Lindon

Elsa Artadi denuncia que el “Govern espanyol més progressista de la història segueix emparant la repressió i té presos polítics, exiliats i represaliats”

 

https://twitter.com/JuntsXCat/status/1268848395193667589?

 

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, la CUP, l’Assemblea Nacional i Òmnium Cultural han denunciat aquest dimecres que l’Estat espanyol segueix incomplint els dictàmens de l’ONU que exigeixen l’alliberament dels presos polítics un any després de la seva publicació. Ho han denunciat amb un acte davant la seu de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona per proclamar que “L’autodeterminació és un dret, no un delicte”, i exigir la “Llibertat per a les presos i preses polítiques!”.

En el transcurs d’aquest acte, i en declaracions als mitjans de comunicació, la diputada del Parlament i presidenta del Grup Municipal de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, ha assegurat que el dictamen del Grup de Treball de Detencions Arbitràries s’hauria d’haver aplicat ara fa un any i “la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat haurien d’haver demanat la llibertat immediata dels presos polítics durant el judici”.

La diputada ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez, que s’autoanomena el “més progressista de la història”, segueixi sense prendre decisions al respecte. “No s’han adreçat al Tribunal Constitucional per demanar la llibertat i no han promogut una amnistia”, ha reblat. És per això que ha denunciat que l’Estat espanyol “segueixi emparant la repressió, amb presos polítics i exiliats, continuï la violació els Drets Humans al nostre país i la repressió de la dissidència política”.

 

https://twitter.com/JuntsXCat/status/1268856142152728576?

 

Un any dels dictàmens de les Nacions Unides

Espanya ha ignorat durant un any els dictàmens del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l’ONU del 29 de maig de 2019 i el que es va publicar el juny del mateix any, en els quals es demanava l’alliberament immediat dels presos polítics i preses polítiques catalanes. El Grup de Treball de Detencions Arbitràries és un organisme del Consell de Drets Humans de Nacions Unides format per experts independents en drets humans que investiguen casos de privació de llibertat imposada arbitràriament.

Els experts de l’ONU declaraven que “defensar l’autodeterminació no constitueix un delicte, sinó que és un dret” i que la figura del referèndum “està permesa a Espanya per un rang ampli de temes, fins i tot, els relacionats amb aquest cas”. El Grup de Treball també “va verificar que l’element de violència és essencial per la qualificació penal dels delictes imputats” [rebel·lió i sedició] i va constatar que les accions dels presos “no van ser violentes ni tampoc van incitar a la violència […], al contrari, van ser un exercici pacífic dels drets a la llibertat d’opinió, expressió, associació, reunió i participació”. Per aquest motiu, aquest organisme de l’ONU va considerar les acusacions de “desproporcionades i per tant incompatibles amb les obligacions de l’estat espanyol en el marc de les normes internacionals de drets humans”.

La negació per part del Tribunal Regional Superior de Schleswig-Holstein (Alemanya) a extradir el president català Carles Puigdemont per la mateixa manca de violència i la conseqüent retirada de les euroordres; la violació de la presumpció d’innocència per part de membres del govern espanyol i els partits del 155; els arrestos “directament relacionats amb les mobilitzacions socials” i l’incompliment de pactes com la renúncia dels presos a l’escó i l’activitat política a canvi de l’alliberament; entre d’altres,  feien concloure al Grup de Treball que les detencions es feien “en contra del principi d’igualtat, en estar motivada per l’opinió política dels seus dirigents”, i que estaven destinades a “reprimir els membres de grups polítics per silenciar el seu reclam en favor de l’autodeterminació”.

A més, la vulneració de la jurisdicció territorial, que segons els experts, era la dels tribunals de Catalunya, juntament amb les declaracions de la vice-presidenta del Govern espanyol de “decapitar els líders del moviment independentista” eren indicis de la falta d’independència judicial i la impossibilitat de ser jutjats per un tribunal “competent i imparcial”. Aquesta imparcialitat es va confirmar amb l’extrema opacitat i el bloqueig als observadors internacionals durant el judici del procés i la severitat de les sentències.

Per aquests motius, el Grup de Treball de Detencions Arbitràries demanava “l’alliberament immediat” dels presos i que es dugués a terme una investigació “exhaustiva i independent” de les circumstàncies que havien portat a la seva presó provisional, a més de demanar al govern espanyol que els informés del progrés, unes accions que mai s’han dut a terme.

Noves violacions de drets per part de l’Estat espanyol

Durant la crisi de la Covid19, l’Estat espanyol ha vulnerat novament els drets dels presos polítics catalans. Seguint les recomanacions d’organismes internacionals com l’ONU, l’OMS, el Consell d’Europa, i d’ONG com Amnistia Internacional, o Human Rights Watch; països d’arreu del món han alliberat milers de presoners, també aquells que han estat detinguts arbitràriament. En canvi, l’Estat espanyol – tot i posar en 3r grau o arrest domiciliari a més de 2000 persones – ha decidit mantenir empresonats els líders catalans, arribant al punt d’amenaçar als funcionaris de presons si permetien als presos catalans passar el confinament a casa.

Una iniciativa conjunta i coordinada

La denúncia davant del Grup de Treball de Detencions Arbitràries va ser fruit d’una iniciativa de les defenses dels presos polítics al febrer de 2018, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, i liderada pels advocats i experts en drets humans Ben Emmerson i Rachel Lindon.

En haver transcorregut un any, i davant la negativa de l’estat espanyol de respectar els dictàmens de l’ONU, ambdues entitats volen denunciar la falta de respecte del govern espanyol pel que fa al compliment dels tractats internacionals, que Espanya ha signat i ratificat, recordar que la persecució legal de les opinions polítiques i la llibertat d’expressió tenen per objectiu reduir la participació de la ciutadania en la política, un atac directe al sistema democràtic.

A més, es vol reivindicar que els empresonaments suposen una criminalització de la dissidència política, i de l’exercici del dret a l’autodeterminació, a la llibertat d’expressió i a la llibertat de manifestació, tots ells reconegut en els tractats internacionals, i que reforcen el caràcter polític d’aquestes detencions.

Precisament, el 16 de juny el Tribunal Constitucional ha convocat un ple presencial per a tractar la petició dels presos polítics de mesures cautelars per deixar en suspens la condemna, i on les autoritats espanyoles tindran una nova oportunitat per complir amb el dictamen del Grup de Treball de Detencions Arbitràries i alliberar els presos polítics catalans.

En aquesta línia, Junts per Catalunya, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural se sumen al Grup de Treball de Detencions  i exigeixen a l’Estat espanyol que assumeixi la naturalesa política dels empresonaments, i que en conseqüència, alliberi els presos polítics catalans i respecti l’exercici de drets fonamentals com són la llibertat d’expressió i de manifestació, i el dret a l’autodeterminació.

 

Barcelona, 5 de juny de 2020


 

Darreres notícies

Junts per Catalunya aconsegueix l’aprovació al Congrés de la ‘motxilla austríaca’ per acabar amb la dualitat del mercat de treball

Un error de Podemos permet tirar endavant l’esmena de JxCAT a la comissió de reconstrucció El Congrés ha …

Més informació

La Comissió de Reconstrucció aprova una esmena de Junts per Catalunya perquè les Corporacions Locals puguin utilitzar els superàvits i romanents de tresoreria per la crisi de la Covid-19

Tots els grups excepte el PSOE han donat llum verda a l’esmena, que també inclou la no aplicació …

Més informació

El Parlament insta el Govern a crear un fons extraordinari pel món local per pal·liar els efectes de la Covid-19, a proposta de Junts per Catalunya

Altres propostes de Junts per Catalunya aprovades pel ple també reconeixen la feina de la societat civil i …

Més informació

Segueix-nos