Notícies

Totes les notícies

Elsa Artadi: “Els mateixos que ens amagueu i no ens deixeu que s’accedeixi a la informació del 17A ens acuseu de teories conspiratives. No donarem per bo el silenci”

El Ple de l’Ajuntament aprova una proposició dels grups de JuntsxCat i ERC que reclama al Congrés dels Diputats la creació d’una Comissió d’Investigació sobre les relacions entre el CNI i l’Imam de Ripoll, responsable dels atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils    

La portaveu del grup municipal de Junts per Catalunya a l’Ajuntament, Elsa Artadi, ha afirmat avui que “els mateixos que ens amagueu i no ens deixeu que s’accedeixi a la informació del 17A ens acuseu de teories conspiratives. No donarem per bo el silenci”. El Ple del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui  una proposició dels grups de JuntsxCat i ERC que reclama al Congrés dels Diputats la creació d’una Comissió d’Investigació sobre les relacions entre el CNI i l’Imam de Ripoll, responsable dels atemptats del 17A a Barcelona i Cambrils.

Aquest matí a les 10, el saló de plens de l’Ajuntament ha acollit una reunió, en sessió extraordinària, del Consell Municipal de Barcelona convocat per l’Alcaldessa Ada Colau a proposta dels Grups Municipals de Junts per Catalunya i ERC per debatre i aprovar una iniciativa que reclama la creació d’una Comissió d’Investigació al Congrés dels Diputats sobre les relacions del CNI, els serveis secrets de l’Estat espanyol, amb l’imam de Ripoll, responsable dels greus atemptats terroristes del 17 d’agost de 2017 a La Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils.

Al final del debat, el Ple municipal ha aprovat la proposta de JuntsxCat i ERC amb un text transaccionat amb el grup de Barcelona en Comú, i pel qual l’Ajuntament de Barcelona acorda:

 • Instar al Congrés dels Diputats a crear una comissió d’investigació per tal de tractar la relació de l’imam de Ripoll responsable dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, Abdelbaki Es Satty, amb els cossos de seguretat i informació de l’Estat Espanyol i que paral·lelament impulsi un grup de treball d’experts independents i de representants dels cossos de seguretat i informació dels països amb víctimes en aquests atemptats.
 • Instar a les autoritats judicials i especialment a la Fiscalia la investigació dels dubtes generats a l’entorn de l’atemptat del 17 d’agost.

En el seu torn d’intervenció, la portaveu del grup de JuntsxCat, Elsa Artadi, ha començat donant la benvinguda a la tribuna de públic a familiars directes de víctimes del 17A a Barcelona, com els del nen de 3 anys Javi Martínez, i representants d’associacions de víctimes del terrorisme a Catalunya, com Robert Manrique i Sara Bosch, “gràcies per ser aquí i, també, per tota la feina que feu”. Artadi també ha tingut unes paraules de record i agraïment “al Major del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i el conseller Joaquim Forn, així com a totes les forces i cossos de seguretat que va participar en vetllar per la nostra seguretat i els serveis d’emergència que van cuidar-nos, així com la ciutadania compromesa”.

 

https://twitter.com/JuntsxCatBCN/status/1158294968919896064?s=20

 

“En pocs dies aviat farà 2 anys del 17 i 18 d’agost del 2017 i segueixen havent-hi massa dubtes al voltant de com es va arribar als atemptats terroristes a les Rambles de Barcelona i al Passeig Marítim de Cambrils, i si va haver-hi errades que conduïssin a aquesta fatalitat”, ha explicat la portaveu de JuntsxCat, que ha reconegut que “en les darreres setmanes hem obert un debat mediàtic, enlloc d’una comissió d’investigació”. “No sabem quina part de les publicacions són certes i quines no perquè no se’ns donen els mecanismes propis d’una democràcia i d’un estat de dret per esclarir els fets davant tota la ciutadania”, ha insistit Artadi, que ha recordat que “a França, el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, i els Estats Units han fet comissions d’investigació després d’atemptats similars als del 17A. Espanya ho va fer al Congreso després dels atemptats de l’11-M”.

 

“Cal la màxima transparència. D’una banda, és un deure amb les víctimes i amb les seves famílies. Hem de poder respondre què va passar. De l’altra tenim el deure amb la ciutadania d’assegurar que hem fet tot el possible per a que no torni a passar”

 

Per a Elsa Artadi, “cal la màxima transparència. D’una banda, és un deure amb les víctimes i amb les seves famílies. Hem de poder respondre què va passar. De l’altra tenim el deure amb la ciutadania d’assegurar que hem fet tot el possible per a que no torni a passar. Si alguna cosa va fallar, si es podria haver fet millor, assegurar que s’ha resolt, que han canviat protocols i que s’ha millorat la coordinació”.

“Des de JxCat”, ha dit Artadi, “no acusem ningú i volem acabar amb les teories conspiratives. Però això només és possible amb fets, i no amagar informació. Això només genera sospites i pors”. “Amb 16 persones mortes i més de 150 ferits en un atac terrorista, no valen les excuses que això és matèria reservada, no val dir que hi ha un govern en funcions, i molt menys que això succeïa sota un altre govern”, ha reblat.

La Comissió d’Investigació que s’ha seguit al Parlament de Catalunya ha aportat informació nova, però a parer d’Artadi, “no en tenim prou doncs quinze testimonis, que representen els interessos de l’Estat espanyol han decidit no comparèixer”. La portaveu de JuntsxCat ha recordat que el març de 2018 va comparèixer al Congreso l’aleshores director el CNI, Félix Sanz Roldán, i va reconèixer els contactes amb l’imam, però sense entrar en cap detall.

A parer de la regidora Artadi, la Comissió d’investigació al Congrés dels Diputats ha de poder respondre tot una llistat de preguntes:

 1. Quina relació tenia Es Satty amb Al Qaeda en el 2005
 2. Per què Es Satty no es expulsat del país després de la presó
 3. Quan comença i fins quan Es Satty és confident del CNI
 4. Va sospitar mai el CNI que s’havia radicalitzat
 5. Va sospitar mai el CNI que estava preparant un atemptat
 6. Feia el CNI seguiment a Es Satty i altres membres de la cèl·lula terrorista.
 7. Va traslladar el CNI informació sobre Es Satty al CME quan aquest arriba a Catalunya
 8. Visitava la policia nacional Es Satty sent imam de Ripoll
 9. Sabia el CNI que Es Satty feia servir la casa d’Alcanar
 10. Ha eliminat el CNI informació sobre Es Satty
 11. Ha fet el govern espanyol una investigació interna

Quines conclusions ha obtingut

 1. Com obtenen informació confidencial del CNI els mitjans
 2. Hi hagut errades que donen lloc a la fatalitat de l’atemptat
 3. S’han canviat els protocols i control de confidents
 4. Hi ha responsabilitats polítiques?

 

Dirigint-se als regidors portaveus de les formacions que han votat en contra de reclamar la Comissió d’Investigació, PSC, C’s, PP i Manuel Valls, Elsa Artadi ha preguntat “per què alguns de vosaltres teniu por a respondre aquestes preguntes?, de què teniu por? Nosaltres sí que tenim por: tenim por d’uns polítics que prefereixen no saber què fa el seu govern; tenim por d’un Estat que amaga informació a la ciutadania”.

“No podem donar per bo el silenci”, ha dit Elsa Artadi, que ha afegit que “el sentit d’estat és protegir a la gent i és pensar en la col·lectivitat”. La portaveu del Grup de Junts per Catalunya ha lamentat “els discursos tant desconnectats de la realitat”, i ha afegit que “els polítics que no volen que s’investiguin els fets sou els únics responsables que la gent es faci preguntes, sospiti i desconfiï de les institucions que els han de protegir”.

 

https://twitter.com/JuntsxCatBCN/status/1158302396201807874?s=20

 

Artadi ha recordat que l’any 2014 es va fer una Comissió d’investigació al Congrés dels Diputats sobre l’atemptat de l’11-M, “i tots hi vàreu estar a favor. Què és diferent ara?; o quan l’Assemblea Nacional francesa va crear una Comissió d’investigació parlamentària per tal d’investigar l’estructura de seguretat després dels atemptats que va patir França en el 2015 i 2016 l’aleshores primer ministre, Manuel Valls, va dir sobre aquesta comissió que era ‘legítima i natural’, avui sembla que li molesta”.

Els Artadi ha explicat que “la ciutadania necessita confiar en les estructures de seguretat. Les informacions d’aquests dies estan minvant aquesta confiança. Fem que el Congrés dels Diputats faci la seva feina, que investigui. I entenguin el dolor i la inquietud de la ciutadania. Els que d’una banda ens amagueu i no ens deixeu que s’accedeixi a la informació; de l’altra banda, ens acuseu de teories conspiratives”.

 

https://twitter.com/JuntsxCatBCN/status/1158296537589526528?s=20

 

Pots recuperar la sessio plenària extraordinària, aquí:

 

 

Barcelona, 5 d’agost del 2019

 


 

Darreres notícies

L’abstenció dels Comuns a la proposta d’Òmnium per revocar l’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial impedeix que s’aprovi la proposició de JuntsxCat que ho demanava

La cap del Grup de Junts per Catalunya a Barcelona, Elsa Artadi, defensava aquesta iniciativa a la Comissió …

Més informació

El Govern Colau rebutja la proposta de JuntsxCat per impulsar la reforma de La Rambla i manté el bloqueig al projecte

El portaveu del Grup de Junts per Catalunya, Jordi Martí, lamenta el vot contrari de Comuns i PSC …

Més informació

Junts per Catalunya rebutja el decret digital del Govern espanyol i assegura que treballarà per defensar i mantenir intactes del drets digitals dels ciutadans

El Parlament ha manifestat el seu suport a la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals …

Més informació

Segueix-nos