Notícies

Totes les notícies

El Senat aprova la iniciativa de Junts per Catalunya que reclama la rebaixa de l’IVA de la cultura i blindar-la com a servei bàsic essencial

Assumpció Castellví ha posat de manifest els “efectes devastadors” de la Covid sobre el sector cultural, que es troba paralitzat des del març

 

La senadora de Junts per Catalunya Assumpció Castellví ha defensat aquest dijous al Senat una moció que reclama al Govern espanyol: “blindar la cultura com a servei bàsic essencial i rebaixar el tipus impositiu als productes i serveis culturals”. Castellví ha recordat que, “ara més que mai, cal donar suport a la cultura, que pateix les conseqüències devastadores de la pandèmia, però alhora ens ajuda a tots a passar-la millor”. La moció ha estat aprovada per 14 vots a favor, 14 abstencions i 0 vots en contra.

 

La senadora ha explicat que l’IVA és un import harmonitzat a la UE i que els Estats membres poden aplicar tipus impositius reduïts a aquells serveis que es considerin béns comuns o generals. “A França l’IVA cultural és del 4%, a Alemanya el 7%, Irlanda 9% i, de fet, Espanya aplicava un tipus reduït fins el 2012, quan el PP va augmentar 13 punts aquest impost, amb conseqüències molt negatives per al sector”, ha apuntat.  D’altra banda, Castellví ha insistit en la necessitat de “declarar la cultura com un bé d’interès general”, un sector que representa un 4% del PIB espanyol, que genera riquesa i que dóna feina a mig milió de persones.

 

La senadora ha agraït el suport dels grups a la iniciativa i ha finalitzat la seva intervenció amb dues cites: la primera, de Johan Huizinga, qui expressava que “si volem preservar la cultura l’hem de seguir creant”. La segona, de Laura Borràs, portaveu de Junts per Catalunya al Congrés: “La cultura és revolucionària per definició; la llibertat, la fraternitat i la igualtat, conceptes republicans, són conceptes que neixen dels valors culturals, preservem-los”, a la qual Castellví ha afegit: “i abaixem el seu IVA”.

 

 

Madrid

12 de novembre de 2020

Darreres notícies

Elsa Artadi: “El 14-F hem d’assegurar unes eleccions amb les millors garanties sanitàries, que tothom pugui votar i que la informació arribi a tots els electors”

Junts per Catalunya aposta per una reducció del cost de la campanya electoral: “Els partits polítics hem de …

Més informació

Albert Batet reclama més recursos per Catalunya i apel·la a la responsabilitat individual per fer front a la crisi, perquè “retrocedir, no és una opció”

El president del Grup parlamentari sosté que “el problema no és el ‘dumping’ fiscal’, és el dèficit fiscal. …

Més informació

Junts per Catalunya remarca la importància del sector químic al sud de Catalunya i demana fer compatible aquesta indústria amb el futur, la salut i seguretat del territori

Albert Batet apel·la a la responsabilitat col·lectiva per no fer passes enrere en la lluita contra la Covid: …

Més informació

Segueix-nos