Notícies

Totes les notícies

El Parlament aprova la creació d’una Comissió d’investigació sobre el Projecte Castor, a proposta de Junts per Catalunya, ERC, Cat-ECP i la CUP

El secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, ha denunciat que el PP hagi prohibit els mitjans que legalment li corresponen a Puigdemont

 

El Parlament de Catalunya ha aprovat la creació d’una Comissió d’investigació sobre el Projecte Castor, a proposta dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, ERC, Catalunya-En Comú Podem i la CUP. La diputada Mònica Sales ha convingut la creació d’aquesta comissió, que servirà per fer “una anàlisi exhaustiva que permetrà avaluar les diferents fases d’aquest projecte i totes les incidències i negligències que se’n puguin despendre”. Durant la seva intervenció ha fet una glossa dels danys que ha provocat aquesta plataforma petroliera a les Terres de l’Ebre i al Maestrat, i ha denunciat que la ciutadania hagi d’assumir el pagament de 4.700 milions d’euros, que se’n deriven del seu desmantellament. “La xifra seria el que correspon a 2/3 parts del pressupost de Benestar o a 1/4 part del que correspon a Ensenyament. S’imaginen quantes coses podríem fer amb aquests diners?”, ha preguntat Sales.

La diputada ha lamentat que en el seu moment no es realitzés un estudi dels riscos sísmics que es podrien produir a la zona. Igualment, Sales ha denunciat que es signés una concessió per posar en marxa aquesta plataforma amb l’empresa Escal UGS, “que amaga darrere el nom de Florentino Pérez i la constructora ACS”, preguntant-se si a Madrid “es defensen més els interessos de la llotja del Bernabéu o el territori”. En aquesta línia, la diputada ho ha contraposat als interessos de Catalunya, que sempre està “disposada a defensar el territori, pilar fonamental d’aquests valors republicans que tant volem i anhelem i és per això que volem arribar fins al final per esclarir tots els dubtes possibles al voltant de la plataforma Càstor”.

 

L’Estat espanyol ha passat del ‘a por ellos’ al ‘a por él’

El ple al Parlament ha rebutjat la proposta de llei de modificació de l’estatut d’expresidents de la Generalitat, amb els vots en contra de Junts per Catalunya. Aquesta modificació de la llei pretenia, en primer terme, limitar l’ús dels mitjans posats a disposició dels expresidents, perquè només es poguessin fer servir dins el territori de Catalunya. El secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, ha sostingut que en aquesta proposta del PP s’evidencia “que volen excloure l’ús d’aquests recursos en el territori on és ara actualment el president Puigdemont, Europa”. En aquesta línia, doncs, ha assegurat que l’Estat espanyol “ha passat del ‘a por ellos’ al ‘a por él’”.

Campdepadrós ha recordat que aquesta proposta també posa en entredit l’actuació de l’Estat espanyol, que “sota el mandat del seu 155, li ha estat negant a Puigdemont els mitjans que legalment li corresponen”. “Tant repetir que la República catalana quedaria fora  d’Europa, i ara resulta que és l’Estat espanyol el que està fora d’Europa, fora de l’Europa de l’estat de dret, fora de l’Europa de la separació de poders i de la justícia”, ha dit finalment.

Un segon punt que s’havia de modificar, a proposta del PP, eren els drets i les prerrogatives dels expresidents, que en cas de condemna penal, s’haurien de poder retirar de forma automàtica sense que es precisi l’acord del ple del Parlament. Campdepadrós ha lamentat que el PP torni a exhibir una “actitud antidemocràtica, eludint el control parlamentari” amb aquesta proposta, perquè qualsevol modificació o proposta que es faci “sempre ha de passar pel control del poder legislatiu, pel control de la voluntat de la ciutadania manifestada en aquesta cambra”.

Finalment, el secretari primer de la Mesa ha apel·lat al diàleg entre les parts per donar una sortida “política i democràtica a la demanda dels ciutadans de Catalunya”, perquè la democràcia no és només “complir la llei sinó, sobretot, que la llei compleixi la voluntat de la ciutadania”. Per tant, i en aquesta línia, ha conclòs que “si neguen el dret d’autodeterminació al conjunt de la ciutadania de Catalunya, priven també als ciutadans catalans que representen, aquells que no volen legítimament la independència, a decidir per si mateixos”.

 

 

 

Barcelona, 6 de juny de 2018

Darreres notícies

President Puigdemont: “Fem de cada urna un 1 d’Octubre, i omplim-les amb el vot a Junts per Catalunya”

El president Torra reivindica JxCat com els del “sí al diàleg, sí a l’esperit de l’1 d’Octubre i …

Més informació

Laura Borràs: “Cal passar de símbols a accions. Volem legislar en matèria de violència masclista des del Parlament i que les mesures es puguin aplicar”

La número dos de Junts per Catalunya el 28-A ha denunciat que les tres dones mortes per violència …

Més informació

Junts per Catalunya recorda els presos polítics i exiliats durant la diada de Sant Jordi

Laura Borràs apel·la al pacifisme de la jornada i convida Pedro Sánchez a participar a la festa “del …

Més informació

Segueix-nos

Fes-te voluntari

Inscriu-te per sumar-te a la llista de Junts per Catalunya.

Et mantindrem informat de les nostres activitats per correu electrònic.
Hi ha hagut un error en processar la vostra petició. Torneu-ho a intentar més tard.