Notícies

Totes les notícies

Declaració Institucional en defensa de la salut sexual com a part integrant dels drets humans fonamentals i com a contribució a una societat més justa per a totes les persones.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

El dia 14 febrer commemorem el dia Europeu de la Salut sexual.

Des de l’any 2003, l’Aliança Europea per a la Salut Sexual (ESHA) insta les administracions públiques i associacions ciutadanes a sumar-se a aquesta iniciativa per a promoure la salut sexual tot sensibilitzant la ciutadania de la necessitat de mantenir hàbits sexuals saludables. 

“La salut sexual és un estat de benestar físic, emocional, mental i social relacionat amb la sexualitat, que no és només l’absència de malaltia, disfunció o incapacitat. Perquè la salut sexual s’aconsegueixi i es mantingui, els drets sexuals de totes les persones han de ser respectats, protegits i exercits en tota la seva plenitud”

Aquesta és la definició de salut sexual que fa l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per poder assolir l’estat de benestar que la definició recull és bàsic poder viure la sexualitat des d’un enfocament positiu i respectuós de les relacions sexuals, per tant, posar al centre el plaer per tenir experiències sexuals agradables i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència.

La salut sexual té una doble vessant, per una banda implica factors interns: autoconeixement, la capacitat de saber què vol la persona i què no vol, com es sent i quins canvis detecta en el propi cos… I també factors externs: Educació sexual i accés al sistema sanitari, en cas de necessitat i també de manera periòdica i preventiva.

Els drets sexuals i reproductius  (DSIR) són essencials per la garantia real dels drets humans de totes les persones i són la base del desenvolupament sostenible de les societats. Són drets humans reconeguts en  acords i instruments internacionals de drets humans com  la CEDAW, la Declaració de Viena, la Conferència Internacional de la Dona de Beijing, la Conferència Internacional del Caire, i els Principis de Yogyakarta, entre d’altres. I la seva vulneració suposa una de les causes més importants que obstaculitza l’apoderament de la ciutadania i reprodueix discriminacions i opressions vinculades al sistema patriarcal. .

El nostre sistema sanitari té establerts mecanismes d’atenció a la salut sexual, dins de la xarxa pública podem trobar els següents serveis referents en l’àmbit:

  • Les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) vinculades a l’atenció primària i les seves tardes joves,, fan una tasca preventiva molt important a més d’atendre totes les necessitats que una dona pot presentar al llarg del seu cicle vital, des del punt de vista sexual i reproductiuEL Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) gestionat per L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i enfocat a l’atenció al públic més jove de fins a 30 anys des d’una perspectiva feminista i un abordatge de Drets Sexuals i Reproductius.
  • Xarxa d’especialistes d’ITS d’atenció primària i la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual – Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes – Vall d’Hebron i el centre Drasssanes Express, que permet realitzar-se proves i obtenir el resultat en tres hores així com rebre tractament amb gran rapidesa.

I la tasca de control, monitoratge, prevenció i promoció de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.A més a més, el ric teixit associatiu de la ciutat manté una xarxa consolidada amb un gran nombre d’entitats especialitzades i de treball comunitari que ofereixen diversos serveis relacionats amb la salut sexual, com les proves diagnòstiques d’Infeccions de Transmissió Sexual ràpides i anònimes. El Comitè 1 de desembre és una de les plataformes que posa en valor aquesta xarxa i tot el recorregut per aconseguir la promoció de la salut sexual des d’una perspectiva de drets.

La ciutat de Barcelona compta amb una Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva liderada per l’Ajuntament de Barcelona que té els seus orígens en la Mesura de Govern per la promoció de la salut sexual i reproductiva aprovada el juliol de 2014. Es un marc d’actuació dissenyat conjuntament amb la participació dels agents  institucionals, comunitaris i societats científiques que treballen en aquest àmbit per impulsar la protecció, el respecte i la garantia dels drets sexuals i reproductius, que son drets humans.  L’Estratègia posa l’accent en prevenir les infeccions de transmissió sexual, l’embaràs no planificat i la violència sexual, procurant l’accés a mètodes preventius i a serveis de qualitat, prioritzant els grups poblacionals i les persones dels territoris més vulnerables.

La tasca realitzada per tots aquests agents i el llarg recorregut en la lluita en favor dels Drets Sexuals i Reproductius han aconseguit fites molt importants. A Barcelona, l’any 2018 es van reduir els embarassos adolescents i la davallada es continuada des de l’any 2013. Malgrat tot queden molts reptes a assolir com la distribució desigual d’aquests embarassos a la ciutat o l’augment de nous diagnòstics de sífilis, clamídia i gonococ. Tot plegat denota que encara cal treballar més i millor per la sensibilització, la prevenció, la promoció i l’atenció.

Els DSIR,  en tant que drets humans, engloben tant drets individuals, civils i polítics, com drets econòmics, socials i culturals. Això vol dir que,  d’un banda són drets que signifiquen “límits al poder” i d’altra que  obliguen a les institucions a adoptar  mesures per a la seva garantia,  és a dir que obliguen a “accions positives”.

Per això, i d’acord amb el que estableixen els articles 60.6, 65, 73.5 i 101.1 del reglament Orgànic de l’Ajuntament de Barcelona, presentem la següent:

DECLARACIÓ

Primer: Manifestar la ferma defensa de la salut sexual com a part integrant dels drets humans fonamentals i com a contribució a una societat més justa per a totes les persones.

Segon: Continuar treballant per tal d’afavorir una visió de la sexualitat des del plaer, sense tabús i que es pugui exercir en plena llibertat, independentment de la Identitat, expressió de gènere o orientació sexual.

Tercer: Incrementar els esforços per tal de sensibilitzar i fomentar l’autocura de la ciutadania davant de la necessitat de prevenir les infeccions de transmissió sexual i difondre els recursos existents que permetin un ràpid diagnòstic i tractament d’aquestes.Quart: Potenciar el suport i coneixement dels recursos existents a la ciutat sobre salut sexual que treballin des dels Drets Sexuals i Reproductius i la perspectiva feminista i de diversitat sexual

Cinquè: Continuar donant impuls a l’Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de la ciutat de Barcelona com a eina clau per l’avenç en la promoció i sensibilització pels drets sexuals i reproductius de la ciutadania.

Darreres notícies

Cleries retreu al Govern espanyol les retallades en polítiques actives d’ocupació: “és una mala solució per a la crisi derivada de la Covid-19”

Junts per Catalunya registra al Senat una moció per revertir les retallades aplicades a les polítiques actives d’ocupació, …

Més informació

Junts per Catalunya lamenta que els presos polítics no puguin fer el confinament domiciliari com sí que fan altres presos en les mateixes condicions

Eduard Pujol constata que les amenaces intolerables del Tribunal Suprem als funcionaris de centres penitenciaris han condicionat la …

Més informació

Junts per Catalunya reclama al ministre de Sanitat que proporcioni tests ràpids a la població com a mesura més efectiva contra el Coronavirus, juntament amb el confinament

Cañadell avisa que “des dels ajuntaments estem fent comandes per subministrar material sanitari allà on el Govern espanyol …

Més informació

Segueix-nos