Notícies

Totes les notícies

Cuevillas: “El 28A és més important el que passi a Catalunya que a Espanya”

Entrevista a l’agència EFE

El candidat de JxCat al Congrés per Girona, l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que va ser lletrat de Carles Puigdemont arran dels successos de l’1-O, considera que, a les eleccions del 28-A, és “més important el que passi a Catalunya que a Espanya”.

Alonso-Cuevillas argumenta en una entrevista amb Efe que la lectura més transcendent en clau europea d’aquests comicis i dels programats posteriorment té a veure amb els resultats que es produeixin a Catalunya “i si la independència obté una majoria cualificada”.

En conseqüència, entén que els catalans es juguen “el ser o no ser” en aquesta contesa electoral i, encara que detalla assignatures “pendents” a Girona com el desdoblament de la carretera N-II, ell les interpreta “en clau de país”.

A la província en què es presenta, espera un resultat “molt bo” de JxCat i de l’independentisme, que ajudi a que la seva formació disposi de grup parlamentari propi “per tenir la força” amb la qual acudir a Madrid, convençut que és l’única que defensarà “l’1-O de forma contundent”.

Aquesta fórmula és, segons Jaume Alonso-Cuevillas, la d’arribar allà “amb línies vermelles, quan altres han dit que no les posaran”, i que concreta en “un reconeixement al dret a l’autodeterminació”.

“Anar a buscar pactes que tinguin per objecte aconseguir uns pressupostos que, després, tampoc no es materialitzen és un engany permanent”, assenyala.

Segons la seva opinió, la “centralitat” catalana que hagués recolzat un pacte fiscal fa anys s’ha difuminat després de l’1-O i, ara, una “majoria qualificada” no veu “una altra sortida més que la República”.

El panorama que entreveu el cap de llista de JxCat per Girona en aquestes eleccions és el de “tres dretes que viuen en l’amenaça permanent” i un PSOE al que veu amb “més bones formes, més educació, però, en el fons, a la mateixa postura que els altera”.

Per contra, Jaume Alonso-Cuevillas considera que, a Catalunya, la situació és molt més clara, “amb un bloc independentista i un altre que no ho és”.

Alonso-Cuevillas es prepara per tant per anar a Madrid a oferir la seva visió externa d’allò que defineix com a la judicialització del procés sobiranista a través d’una causa que considera “política, encara que vestida de penal”.

Així, des de JxCat se li ha demanat que faci un pas endavant “perquè hi hagi una veu al Congrés que pugui denunciar aquestes vulneracions”.

El to del candidat canvia quan entra en matèria judicial, se’l veu molt més còmode quan tracta qüestions relacionades amb la seva professió i analitza amb deteniment l’esdevenir de la causa que se segueix al Tribunal Suprem.

“Ja sabem que el que van fer els meus clients era il·legal”, admet d’inici, encara que puntualitza que, després, es produeix un “xoc entre legalitat i legitimitat” i que, en qualsevol cas, el que no permet la norma és “criminalitzar” el succeït “i anar a buscar un delicte de rebel·lió”.

En conseqüència, Jaume Alonso-Cuevillas serà diputat entre altres coses per dir al Congrés “que és un disbarat tot el que s’està fent”, però basant-se en “el rigor jurídico”

Durant la campanya, segueix el judici “amb certa intensitat” i es reitera en qualificar-ho de “farsa” amb poques sorpreses, “i les poques que hi ha hagut han estat per a pitjor”.

“No podia imaginar-me que (Manuel) Marchena no deixaria posar vídeos en els interrogatoris”, precisa Alonso-Cuevillas, qui conclou el seu relat amb una reflexió: “En cas de dubte, el jutge absol i, aquí, és el que ha admès a tràmit la querella, que és una anomalia, té una idea preconcebuda i el que fa és buscar proves que l’ajudin a corroborar-la”. EFE.

Darreres notícies

Junts per Catalunya impulsa la neteja dels solars contigus a l’escola Ferran i Clua per posar fi a la plaga de rates i que es pugui utilitzar amb normalitat el pati

Al Ple del Consell de Districte de Sant Andreu, l’Executiu municipal va acceptar també un altre prec de …

Més informació

Junts per Catalunya torna a apel·lar al mandat democràtic de l’1 d’Octubre a la sessió constitutiva del Congrés i del Senat

Els diputats i senadors de Junts per Catalunya prenen possessió de l’escó a les Corts espanyoles amb la …

Més informació

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP reclamen al Parlament la llibertat dels presos del 23S

Els tres grups parlamentaris han entrat una proposta de resolució que es debatrà en el ple de la …

Més informació

Segueix-nos