Notícies

Totes les notícies

Cleries acusa el govern espanyol de fer “antipolítica” per l’impagament de l’IVA a les comunitats autònomes

“El Consell de Política Fiscal i Financera era una bona ocasió per demostrar un canvi de rumb i ho van desaprofitar”

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha acusat el Govern espanyol de practicar “l’antipolítica i el bloqueig” i ha retret a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, l’impagament de l’IVA a les comunitats autònomes. “Parlen de retrobament amb somriures i copets a l’esquena al matí, però a la tarda, al Consell de Política Fiscal i Financera comuniquen que no pagaran els 443 milions d’euros que corresponen a Catalunya de l’IVA autonòmic de desembre de 2017 retingut per l’Estat“, ha criticat Cleries, abans d’afegir que “imposen més endeutament per tenir els 443 milions amb una flexibilització de l’0,2% de l’PIB; i, per cert, mentre l’Estat es queda un 0,5% d’endeutament per les seves cosetes”. En aquest sentit, ha preguntat a la ministra si el Govern considera que el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú deriva en un tracte just per a Catalunya.

 

Diu la propaganda oficial que Espanya és un estat descentralitzat. Però la ministra sap que no és cert perquè la descentralització no es mesura per la despesa, sinó pels ingressos“, ha dit el portaveu al Senat, que ha recordat que Catalunya no gestiona els grans impostos, ni les grans infraestructures, ni les competències sobre finances i “depenem d’un sistema de finançament ranci i injust“.

 

El portaveu ha explicat que els recursos de l’administració central entre 2010 i 2018 han augmentat un 86%, mentre que els recursos de les comunitats autònomes només un 18%, el que representa “una clara una recentralització de recursos“. “El dèficit fiscal de Catalunya és de 16.800 milions d’euros anuals, equivalent a un 8% de l’PIB. Una barbaritat “, ha destacat Cleries, qui ha criticat la solució del govern de Pedro Sánchez: no publicar les balances fiscals. “Ulls que no veuen, cor que no sent“, ha ironitzat.

 

Cleries ha lamentat el resultat de la reunió de Consell de Política Fiscal i Financera de divendres passat i ha considerat que “era una bona ocasió per demostrar un canvi de rumb i ho van desaprofitar. O no, perquè en realitat potser no pretenen canviar res“. En la seva intervenció, no ha deixat de recordar l’existència de presos polítics, exiliats, la repressió i la persecució judicial.

 

 

 

Madrid, 11 de febrer de 2020

Darreres notícies

Junts per Catalunya no veu en l’indult una solució al conflicte polític sinó l’exercici del dret d’autodeterminació i l’amnistia

Albert Batet: “És insòlit que al segle XXI un president pugui der inhabilitat per defensar la democràcia i …

Més informació

Albert Batet: “La causa contra el president Torra és una nova mostra de la decadència de la democràcia espanyola”  

El president del Grup parlamentari denuncia que la justícia espanyola actuï de forma “desproporcionada, abusiva i amb una …

Més informació

Cleries retreu a Govern espanyol que parli de memòria democràtica i diàleg mentre l’Estat practica persecució política

“Volen reparar el passat fosc de la guerra civil i la dictadura franquista, cosa que és imprescindible, però …

Més informació

Segueix-nos