Notícies

Totes les notícies

Els eurodiputats Puigdemont i Comín demanen a la Comissió Europea que actuï per salvar el Delta de l’Ebre

Els eurodiputats de Junts per Catalunya denuncien que Espanya no està aplicant les mesures especials establertes a la Directiva Marc de l´Aigua per tal que els sediments acumulats a les preses arribin fins a la desembocadura del riu Ebre

El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín, eurodiputats de Junts per Catalunya – Lliures per Europa, han presentat dues preguntes a la Comissió Europea arran del temporal Gloria, el qual ha causat greus estralls arreu de Catalunya, notablement al Delta de l’Ebre.

Els eurodiputats Puigdemont i Comín pregunten a la Comissió què farà per tal que Espanya compleixi les Directives del Marc de l’Aigua, sobre Inundacions, sobre Aus i sobre Hàbitats. Pregunten, alhora, com ajudarà la Comissió per a “resoldre la inactivitat històrica” d’Espanya i per a què “els problemes sistèmics del Delta, amb greus conseqüències per a l’ecologia, l’activitat social i econòmica del territori” es resolguin.

A més, i de forma més específica, Puigdemont i Comín es pregunten “si Espanya ha previst alguna mesura especial” al pla hidrològic de la conca del riu Ebre “per evitar la regressió permanent” del Delta i fer complir les directives de Marc de l’Aigua i sobre Inundacions. Finalment, la Comissió haurà de respondre quines mesures prendrà “perquè els sediments acumulats als embassaments de Riba-roja i Mequinença arribin fins a la desembocadura del riu Ebre”. En les preguntes, els eurodiputats ressalten que “el Delta ha perdut 8.455.234 m2 de terreny de costa” en els darrers 70 anys per “la manca d’aportacions de sediments del riu Ebre per incompliment de les mesures establertes per la pròpia legislació espanyola”, sense oblidar “l’augment del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic i l’enfonsament de la base deltaica”.

Aquesta manca de sediments a la desembocadura “ha debilitat el Delta i no ha pogut impedir l’entrada d’aigua marina cap a l’interior”, ressalten els eurodiputats. Això es tradueix en què s’ha posat “en perill els objectius mediambientals de la Directiva Marc de l’Aigua i la Directiva sobre Hàbitats i Aus”. Cal recordar que el Delta de l´Ebre està catalogat com a Reserva de la Biosfera i forma part de la Xarxa Natura 2000.

Puigdemont i Comín també recorden que les directives Marc de l’Aigua i sobre Inundacions estableixen uns “programes de mesures que s’han d’incloure en els plans hidrològics de conca”, mesures excepcionals per a corregir l’alteració produïda per preses per a centrals hidroelèctriques.

S’espera que la Comissió respongui en els propers mesos.

 

 

Preguntes de Carles Puigdemont i Toni Comín a la Comissió Europea

Pregunta 1

Compliment de la Directiva Marc de l’Aigua, la Directiva sobre Inundacions, la Directiva sobre Aus i la Directiva sobre Hàbitats

El Delta de l’Ebre és una de les principals zones humides i d’hàbitat aquàtic de l’Europa Mediterrània (1). És Reserva de la Biosfera i Xarxa Natura 2000.

En els últims setanta anys, ha perdut 8.455.234 m2 de terreny de costa (2), a causa, bàsicament, de la manca d’aportacions de sediments del riu Ebre per incompliment de les mesures establertes per la pròpia legislació espanyola, l’augment del nivell del mar com a conseqüència del canvi climàtic i l’enfonsament de la base deltaica.

Els temporals del dimarts 21 de gener de 2020 han accentuat aquesta regressió (3). L’aigua marina ha penetrat més de 3km (4), i l’augment de la salinitat posa en perill l’alteració dels ecosistemes.

La manca de sediments a la desembocadura, acumulats a les preses hidroelèctriques riu amunt tot i que la normativa espanyola obliga a enviar-los riu avall periòdicament, ha debilitat el Delta i no ha pogut impedir l’entrada d’aigua marina cap a l’interior, posant en perill els objectius mediambientals de la Directiva Marc de l’Aigua i la Directiva sobre Hàbitats i Aus.

 

¿Quines mesures pensa prendre la Comissió per a fer complir aquestes Directives i resoldre la inactivitat històrica de les administracions competents per a resoldre els problemes sistèmics del Delta, amb greus conseqüències per a l’ecologia, l’activitat social i econòmica del territori?

 

Pregunta 2

Compliment de la Directiva Marc de l’Aigua i la Directiva sobre Inundacions al Delta de l’Ebre

En la Comunicació de la Comissió al Parlament Europeu i al Consell sobre la Directiva Marc de l’Aigua (DMA) i la Directiva sobre Inundacions (DI) –COM (2015) 0120– (1), s’estableixen uns «programes de mesures» (PDM) que s’han d’incloure en els plans hidrològics de conca (PHC).

Les imatges aèries demostren la regressió permanent de Delta de l’Ebre (2), especialment després del “temporal Glòria”, aquest gener de 2020 (3).

El programa “Life Ebre Admiclim”, sobre l’impacte a la costa del canvi climàtic, alerta que el Delta de l’Ebre podria desaparèixer en un 50% (4).

¿Pot indicar la Comissió si Espanya ha previst alguna mesura especial (PDM) al PHC del riu Ebre per evitar la regressió de Delta de l’Ebre i complir així la DMA i la DI?

Els PDM són mesures excepcionals, com, per exemple, per a corregir l’alteració produïda per preses per a centrals hidroelèctriques. L’embassament de Riba-roja acumula anualment dos milions de tones de sediments, tot i que la legislació espanyola obliga a la solta periòdica dels mateixos.

Actualment l’afluència de sediments és insuficient per a contrarestar l’enfonsament i la regressió de Delta de l’Ebre, fet que accelera la seva desaparició.

 

¿Quines mesures pensa prendre la Comissió perquè els sediments acumulats als embassaments de Riba-roja i Mequinensa arribin fins a la desembocadura del riu Ebre?

 

 

Brussel·les, 24 de gener de 2020


 

Darreres notícies

Albert Batet: “La causa contra el president Torra és una nova mostra de la decadència de la democràcia espanyola”  

El president del Grup parlamentari denuncia que la justícia espanyola actuï de forma “desproporcionada, abusiva i amb una …

Més informació

Cleries retreu a Govern espanyol que parli de memòria democràtica i diàleg mentre l’Estat practica persecució política

“Volen reparar el passat fosc de la guerra civil i la dictadura franquista, cosa que és imprescindible, però …

Més informació

Junts per Catalunya defensa al Congrés un règim sancionador contra la morositat empresarial

El Ple aprovarà la seva presa en consideració i Ferran Bel demana un tràmit parlamentari ràpid: “moltes empreses …

Més informació

Segueix-nos