Notícies

Totes les notícies

Artadi avança el vot negatiu al pressupost de Colau perquè presenta uns números irreals i no concreta mesures per lluitar contra la crisi climàtica o l’impuls a l’economia verda

La presidenta del Grup de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, demana al Govern municipal que retiri la proposta de comptes pel 2020 que avui vol aprovar en una comissió extraordinària “a cambio de nada” i s’assegui a negociar un nou projecte que garanteixi que Barcelona serà una ciutat d’oportunitats per a tothom
 
La presidenta del Grup municipal de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha avançat el vot negatiu aquesta tarda de la seva formació al Pressupost de l’alcaldessa Ada Colau per l’any que ve perquè presenta uns números irreals i no concreta mesures per lluitar contra la crisi climàtica o l’impuls a l’economia verda, entre altres aspectes. Elsa Artadi ha demanat al Govern municipal que retiri la proposta de comptes pel 2020 que avui vol aprovar en una comissió extraordinària d’Economia i Hisenda “a cambio de nada”, i s’assegui a negociar un nou projecte que garanteixi que Barcelona serà una ciutat d’oportunitats per a tothom.
 
Elsa Artadi ha explicat aquest matí en roda de premsa que el Grup municipal de Junts per Catalunya a Barcelona votarà aquesta tarda en contra de l’aprovació inicial del projecte de Pressupost pel 2020 que el Govern de Comuns i PSC han elaborat. De fet, Artadi ha demanat a l’executiu de Colau que retiri el debat i votació del pressupostos que ha convocat aquesta tarda en una sessió extraordinària de la Comissió d’Economia i Hisenda en que pretén aprovar-los, i obrir una negociació seriosa les pròximes setmanes per fer possible uns pressupostos consensuats. La presidenta del Grup de JuntsxCat ha explicat que, a diferència de les propostes d’ordenances fiscals per l’any que ve, pel que fa al Pressupost no s’ha produït cap contacte ni cap reunió per a obrir una mínima negociació. És més, el Grup de JuntsxCat ha rebut la proposta de Pressupost per l’any que ve al complet fa menys de 48 hores, “i pràcticament no hem tingut temps d’analitzar-lo”, ha dit Elsa Artadi, que ha exposat que “volen que els donem suport gratis, o ‘a cambio de nada’, però això nosaltres no ho podem fer”. Artadi ha recordat que permetre avui aprovar inicialment el pressupost limita ja els canvis que es puguin proposar d’ara fins al ple de desembre (data en que el Govern el vol aprovar) en el tràmit reglamentari.
 
Per la cap del Grup de JuntsxCat, “els pressupostos de Colau per l’any que ve són poc ambiciosos i sí demostren una gran resignació; no projecten una actitud valenta  i exigent davant el govern de l’Estat, per contra ara veurem, després de l’acord de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias i de si aquest es solidifica amb el suport de Ciutadans, com ja va passar a l’ajuntament de Barcelona, si des del consistori reclamen a l’Estat les infraestructures que ens neguen o posar fi a l’ofec financer que ens imposa l’Estat, o segueixen sense voler-los incomodar”. 
  
Elsa Artadi ha denunciat manca de concrecions en la proposta de Pressupost de Colau, però també que presenta un augment dels ingressos que és irreal, “que no existeix”, i un fort augment de la càrrega tributària, “on sembla que el PSC s’aplana i permet que es carregui una pujada abusiva dels impostos al conjunt dels ciutadans per compensar la mala gestió dels Comuns dels darrers 4 anys”. La regidora de Junts també ha advertit que les previsions econòmiques que anuncien una desacceleració “obligaria a una administració com l’Ajuntament de Barcelona ha aprovar mesures anticícliques, promoure i augmentar la despesa, i reduir la imposició tributària perquè no afecti a l’activitat econòmica ni al consum intern, però el Pressupost de Colau fa tot el contrari”. Artadi ha apostat per superar les cotilles pressupostàries, i reclamar els canvis que siguin necessaris per poder recórrer a l’endeutament, i augmentar la despesa sense haver de carregar en les espatlles dels ciutadans una pujada d’impostos.
 
Artadi també ha explicat que en relació als ingressos, el pressupost municipal pel 2020 “pinta els números”, i per això “no els podem votar: des de la política responsable no podem posar als pressupostos xifres que no són certes”. Així, ha recordat que preveu 20 milions d’euros d’ingrés pel cobrament del nou recàrrec sobre la taxa turística que encara no està i en tramitació al Parlament de Catalunya; 18 milions més per una nova taxa domiciliària de residus que tampoc no existeix, o inclou un augment fins a 83 milions més en les transferències de l’Estat l’any que ve, quan la Comissió Europea ja ha tombat les previsions que feia el govern de l’Estat de creixement de l’economia espanyola.
 
Elsa Artadi també ha insistit que en l’àmbit de la despesa “aquest pressupost és absolutament continuista, presenta una manca d’ambició de ciutat, i en la manca de polítiques disruptives per afrontar els nous reptes que té Barcelona”. “Des del Junts per Catalunya considerem que el pressupost pel 2020 ha de servir per a tres coses: lluitar contra l’emergència climàtica, fer créixer l’economia i garantir que Barcelona sigui una ciutat d’oportunitats per a tothom”, ha dit Artadi.
 
En relació a la lluita contra l’emergència climàtica, Artadi ha denunciat que el Govern Colau es centra en prendre mesures de resiliència, com obres en el clavegueram o altres, que en realitat són mesures per pal·liar els efectes dels canvi climàtic, i no hi ha cap mesura que sigui ambiciosa, disruptiva, i que realment vagi a favor de la lluita contra la crisi climàtica. Així, Elsa Artadi troba a faltar al Pressupost mesures a favor d’incrementar la generació d’energies renovables dins de la ciutat; ajudes per instal·lar panells solars, sobretot a famílies vulnerables per reduir també les seves factures; a favor de la descarbonització dels edificis, tant en construcció com en rehabilitació; o apostar per canvis de materials en la via pública que afavoreixin el refredament de la illa de calor, i que s’està fent a ciutats d’arreu del món; o augmentar els punts de recàrrega elèctrica; transformació de teulades, de sostres, de mitjaneres… “Quan l’alcaldessa parla de la lluita contra la crisi climàtica, només veiem molts viatges, moltes fotos, molts titulars després buits de contingut, o que parlen de competències que excedeixen les de la ciutat, com per exemple de si la gent ha de menjar més o menys carn, o si s’ha de viatjar en tren o en avió; però no es parla res sobre les competència de l’Ajuntament, i sobre la responsabilitat del Govern municipal”, ha explicat la presidenta del Grup de Junts per Catalunya. 
 
A parer  d’Elsa Artadi, “en parlar de l’emergència climàtica cal tenir una visió que vagi més enllà de la posició exclusiva de decreixement o de reducció; hem d’expressar el compromís des de la política de que aquest canvi és una oportunitat per crear llocs de treball en l’economia verda, que son de més qualitat, menys precaris, i combatre aquest mercat dual del treball que s’està imposant a Barcelona, i que seria en un costat el de l’atracció de talent internacional, i una bossa de llocs de treball de baixa qualitat i precaris centrats en la provisió de serveis”. “Hem d’apostar per l’economia verda per millorar el nostre mercat de treball, i de tot això aquest pressupost no en parla; hem de crear llocs de treball nous, promocionar la innovació i l’emprenedoria i les empreses de la nova economia; i tot plegat no només afectarà a la productivitat, sinó que també millora en la igualtat i la millora del benestar de les persones”.
 
Artadi també ha explicat que es troben a faltar programes ambiciosos dirigits a la gent gran, els sense sostre, i els altres espais de polítiques socials, i que el pressupost malauradament evita la innovació i sí que és continuista en vehicular-se a través de subvencions i convenis. Com també es troben a faltar l’aposta per obres d’urbanització i infraestructura com són la reforma de la Rambla o el cobriment de la Ronda de Dalt.
    
Finalment, Artadi també ha reclamat incloure, “per canviar el model de relació entre la ciutadania i l’administració, un programa ambiciós de transparència, avaluació i retiment de comptes”. “Hem de ser exemplars en l’ús dels diners públics, la ciutadania ha de poder saber en què es gasten els seus diners, però sobre tot quin impacte tenen”, ha dit la president del Grup de Junts. “Com a administració pública el nostre objectiu no ha de ser gastar diners, sinó transformar la vida de la gent, el medi que ens envolta, i l’economia per ser més productius. No podem seguir dient som els que més gasten, sinó som els que millor transformem favorablement la vida de la gent.  Això tampoc no s’està fent. Hem d’incorporar l’avaluació en els programes i projectes, científica i comprensible tant pels gestors com per la ciutadania, i així saber quina és la millor solució per a cada problema”.         
 
Barcelona necessita un pressupost, un bon pressupost, útil per la ciutat, que serveixi per la lluita contra el canvi climàtic, que serveix per promoure l’economia, i per fer una ciutat per a tothom. Elsa Artadi ha conclòs explicant que “Barcelona es mereix un bon pressupost, i la nostra posició vol ser constructiva”; ha demanat al Govern Colau que retiri avui la votació de la Comissió de la tarda, i s’ha ofert per a treballar conjuntament per millor el pressupost de 2020 en benefici de la ciutat”.

 

 

 

Barcelona, 13 de novembre de 2019

Darreres notícies

Junts per Catalunya no veu en l’indult una solució al conflicte polític sinó l’exercici del dret d’autodeterminació i l’amnistia

Albert Batet: “És insòlit que al segle XXI un president pugui der inhabilitat per defensar la democràcia i …

Més informació

Albert Batet: “La causa contra el president Torra és una nova mostra de la decadència de la democràcia espanyola”  

El president del Grup parlamentari denuncia que la justícia espanyola actuï de forma “desproporcionada, abusiva i amb una …

Més informació

Cleries retreu a Govern espanyol que parli de memòria democràtica i diàleg mentre l’Estat practica persecució política

“Volen reparar el passat fosc de la guerra civil i la dictadura franquista, cosa que és imprescindible, però …

Més informació

Segueix-nos