Argumentari

Per què ens presentem a les eleccions?

Aquestes no són unes eleccions normals. No les ha convocades el president de la Generalitat. Mig Govern és a la presó i l’altra meitat a l’exili. La Generalitat està intervinguda i el Parlament està pràcticament anul·lat.

Però la democràcia no ens fa por. Si hi ha urnes, anirem a votar. Tothom ha d’anar a votar!

Aquestes eleccions són de gran transcendència pel nostre país i marcaran la crònica del segle XXI.

Junts per Catalunya es presenta a les eleccions per guanyar-les.

De què van aquestes eleccions?

Democràcia o 155.

Només hi ha dues opcions possibles en aquestes eleccions. Cal escollir entre el bloc de la democràcia i el bloc del 155. Ha de quedar clar que a Catalunya la democràcia no és toca, no es retalla i no s’empresona. En democràcia, Catalunya ha de ser el que vulgui la seva gent.

Puigdemont o Rajoy.

El president investit pel Parlament de Catalunya o la decisió dels despatxos de Madrid. El candidat que segur que no vol que guanyi Rajoy és Puigdemont. Puigdemont és el candidat de l’independentisme

Nació o imposició.

Cal deixar clar que Catalunya és una nació on els seus ciutadans decideixen què i com volen ser i, no pas un territori que es pot governar des de l’Estat espanyol a través de la imposició, la repressió i la supressió de les seves institucions.

Referèndum o eleccions autonòmiques.

El 21 de desembre és una oportunitat per refermar i reforçar el resultat de l’1 d’octubre. No són unes eleccions per escollir president. President ja en tenim.

Per què Junts per Catalunya?

Junts per Catalunya és

la llista del president Puigdemont.

Junts per Catalunya és

la llista dels militants de Catalunya.

Junts per Catalunya és

una llista excepcional, de caràcter transversal, que supera l’esquema dels partits.

Junts per Catalunya és

una candidatura integrada per persones amb sensibilitats polítiques i trajectòries professionals i personals diverses, que han decidit sumar forces per respondre al que demanava una gran majoria dels ciutadans: units som més forts, units és com hem anat avançant, units és com superarem el moment actual.

Els compromisos de Junts per Catalunya

Restaurarem el president de Catalunya, Carles Puigdemont. Aquestes eleccions són per restaurar la democràcia, no per escollir un nou president.

El Parlament de Catalunya va escollir Carles Puigdemont com a president de Catalunya. Impulsar qualsevol altre candidat és legitimar l’article 155 i l’atac a la democràcia.

Restituirem les institucions catalanes.

És a dir, el president i el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya.

Continuarem, d’acord amb el mandat democràtic del 27 de setembre i de l’1 d’octubre, la construcció de la República catalana.

Defensarem la democràcia i les llibertats individuals i col·lectives, i derrotarem el tripartit del 155 a les urnes.

Són els partits que de manera il·legal i il·legítima han volgut suprimir les nostres institucions.

Exigirem la revocació de les causes pendents per motius polítics i posarem fi a l’estat d’excepció.

Un govern no pot estar perseguit i empresonat per complir el seu programa electoral legal i legítim. En una democràcia, el que et porta a governar no pot ser que sigui el que et porta a la presó.

Què demanem als votants?

Per restaurar la democràcia i les institucions catalanes, cal votar la llista del president Puigdemont.

Per restituir el president Puigdemont, cal votar el president Puigdemont.

Per derrotar el 155, cal votar el president Puigdemont.

Per què és necessària la independència de Catalunya?

Disposar d’un estat és l’únic instrument per millorar la cohesió social (protegir les persones), augmentar la prosperitat (protegir el territori, el medi i l’economia), i disposar d’un marc institucional òptim en benefici dels 7,5 milions de catalans.

D’aquesta manera donem compliment al mandat democràtic vigent expressat a les urnes i defensat al carrer l’1 i el 3 d’octubre.

Quins objectius tenim?

Primer, guanyar les eleccions.

Junts per Catalunya ha de ser la llista més votada.

 • Per donar un missatge ben clar al món del que vol el nostre país. El reconeixement internacional de les aspiracions catalanes va lligat al suport popular i al restabliment del President Puigdemont.
 • Per donar un missatge a l’Estat espanyol que la sobirania recau en el poble de Catalunya. Només els ciutadans de Catalunya decideixen qui és el seu president.

Segon, que el bloc independentista sigui majoritari.

És una oportunitat per validar els resultats que ja va expressar la societat catalana a les urnes el 27 de setembre de 2015 i l’1 d’octubre de 2017.

Què farem a partir del 22 de desembre?

Tenim a les nostres mans restaurar la democràcia a Catalunya. Les nostres prioritats l’endemà de les eleccions són:

 • Investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat de Catalunya.
 • Posar fi a l’aplicació de l’article 155 i a la intervenció financera de la Generalitat (prèvia al 155). Posar fi també a l’ocupació policial espanyola a Catalunya.
 • Exigir l’alliberament dels presos polítics i l’anul·lació dels processos penals oberts.
 • Restituir plenament les institucions catalanes. És a dir, el president i el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya.

Només des d’aquestes premisses és possible obrir un diàleg amb l’Estat espanyol. Volem parlar de tot, com sempre hem dit. Prioritzem la via del diàleg, com sempre hem fet. Però no descartem res categòricament.

Reafirmem el nostre dret a l’autodeterminació, emparat en els tractats internacionals signats per l’Estat espanyol, que prevalen a la pròpia constitució.

El nostre camí és el d’un moviment cívic, pacífic i democràtic; alhora que determinat. No hi renunciarem.

Exigirem al Govern espanyol i al tripartit del 155 l’acceptació dels resultats electorals i la voluntat dels catalans expressada a les urnes.

Un Estat europeu del segle XXI ha de reconèixer els resultats d’unes eleccions que ell mateix ha convocat. Altrament té un problema greu amb la democràcia.

Preguntes freqüents

El president Puigdemont és i ha de ser el president de Catalunya

 • Sí, sense cap mena de dubte, el president Puigdemont continua essent el president de Catalunya. És l’últim president fruit d’unes eleccions i de la voluntat dels catalans, que s’expressa i es manifesta a través del Parlament de Catalunya. Només el Parlament pot posar i treure presidents.

  Considerar-ho d’una altra manera seria legitimar l’aplicació del 155, que a la pràctica ha estat un cop d’estat.

 • No pot ser d’altra manera. Per això és important que el bloc sobiranista guanyi aquestes eleccions de forma clara i contundent. El candidat de l’independentisme és el president Puigdemont. Optar per un altre candidat seria legitimar el 155.

 • No hi ha res que ho impedeixi: el president Puigdemont es presenta a les eleccions encapçalant la llista de JuntsxCat per Barcelona i serà diputat al Parlament.

  Per a ser escollit president de la Generalitat de Catalunya cal que s’ostenti la condició de diputat. El 22 de desembre el president Puigdemont tornarà a ser diputat i com que, a hores d’ara, no pesa sobre ell cap tipus d’inhabilitació, té tot el dret a ser-ho.

 • En una situació de normalitat aquest era el seu compromís, però ara estem en una situació excepcional. Aquestes eleccions no les ha convocat el president de la Generalitat, ni són conseqüència de la finalització d’una legislatura per haver esgotat el termini de quatre anys. Són unes eleccions imposades per Madrid i davant d’aquesta circumstància sobrevinguda, si es vol restituir la democràcia a Catalunya, el president Puigdemont s’havia de presentar com a candidat a la presidència.

  De fet, no ha estat una opció personal, sinó un deure per recuperar les institucions de Catalunya. Ha exercit la responsabilitat del seu càrrec.

 • Els països només tenen un Govern. De les eleccions ha de sortir un Govern de la Generalitat amb un president, el president Puigdemont, al capdavant.

  A Catalunya, els Governs els decideixen els ciutadans i les ciutadanes. Així va ser el passat 27 de setembre de 2015. Ara ens trobem amb un Govern destituït, empresonat i exiliat. I unes eleccions convocades des del Govern de l’estat.

  Hem d’aprofitar aquestes eleccions per dir a Rajoy i al Govern d’Espanya que a Catalunya els catalans i les catalanes decidim democràticament el nostre Govern i el nostre president.

  Aprofitem aquestes eleccions que no volíem, i que no hem demanat, com una resposta clara i contundent al 155.

 • Per nosaltres no pot ser d’altra manera. Aquesta és una pregunta clau. El tripartit del 155 (PP, PSC i C’s) ha d’explicar si pensa acceptar els resultats. Els que ens han portat a les urnes “com a solució a tots els mals” han de respectar el resultat de la solució que ells han imposat. És evident que no es pot donar per bo cap altre escenari.

De l’1 d'octubre al 27 d'octubre. Del referèndum a la República.

 • L’1 d’octubre és una data històrica perquè mai tanta gent havia estat tan digne i tan valenta. L’1 d’octubre sempre ens recordarà la nostra dignitat com a poble i la nostra voluntat democràtica davant d’un estat que fins ara ha preferit la violència al diàleg. L’estat espanyol va utilitzar una força absolutament violenta i despietada, com va poder comprovar Europa i tot el món. Malgrat els cops de les porres, 2.286.272 persones van votar, i es va fer amb les millors condicions que ens va permetre l’estat espanyol. Malgrat tots els impediments es va fer el referèndum que l’estat espanyol deia que no es faria. L’1 d’octubre es va votar. I per això ens van pegar. De l’1 d’octubre en va sortir un mandat de la ciutadania, que el 27 d’octubre el Parlament de Catalunya es va fer seu. Aquest mandat és vigent.

 • Perquè sempre hem estat i estarem disposats a dialogar i negociar. Sempre. I en aquell moment vam voler fer un acte de responsabilitat i donar una nova oportunitat al diàleg. Aquesta nova oferta de diàleg va demostrar novament que qui no vol seure a parlar és l’estat espanyol i així ho ha pogut constatar Europa i el món. Malauradament, la resposta de l’estat espanyol va ser posar els dos Jordis a la presó, presentar querelles contra el Govern i la mesa del Parlament i imposar el 155.

 • Sí. Davant d’un estat espanyol disposat a tot, també a fer servir la violència, nosaltres sempre optem per la democràcia i el pacifisme. Sempre hem dit que el nostre límit seria evitar la violència als carrers i contra la població. Mai posarem en perill cap ciutadà. La República, per la via pacífica i democràtica, és imparable, mentre que la violència mai pot ser el camí. Nosaltres sempre estem al costat de la gent, mentre que a Madrid només defensen l’estat espanyol.

 • Es va plantejar l’opció de les eleccions perquè calia intentar evitar el 155. S’havia d’intentar tot fins al darrer moment. Però davant de l’absoluta manca de garanties per part de l’estat espanyol per poder fer unes eleccions en un marc de normalitat, sense 155 i sense repressió policial es va descartar. El 26 d’octubre des de l’estat espanyol només es volia la rendició i la humiliació de Catalunya. Garcia Albiol va declarar que el 155 no s’aturava en cap cas. I Iceta va reconèixer al president que no havia pogut fer res per evitar-lo.

 • El 27 d’octubre és la consolidació parlamentària de l’1 d’octubre, que tants i tants catalans havien defensat amb la seva fermesa. Era una qüestió de compromís amb els que van participar d’aquesta defensa, i amb el conjunt del país, perquè la democràcia és per a tots. Complir amb la paraula donada ha de ser la norma, i no una excepció.

 • Difícilment cap país ha estat tan preparat per la independència com nosaltres. Però estàvem preparats per enfrontar-nos en un marc democràtic, i no pas amb un estat espanyol disposat a tot, fins i tot a saltar-se la democràcia, rebentar la legalitat i aplicar la violència per salvar la unitat d’Espanya. Un cop imposat el 155, des de fora de les institucions, difícilment es podien implementar les estructures d’estat.

Catalunya, un país d’Europa

 • El catalanisme es indubtablement europeista. Sempre ho ha estat, ho és i ho seguirà essent. I JuntsxCat és una candidatura europeista i que aposta per una Europa millor.

 • Sentir-nos profundament europeistes vol dir poder defensar que les institucions europees actuals s’han de millorar i poder treballar des de Catalunya per fer-ho possible. El repte és aconseguir una Europa més integrada, més democràtica i més compromesa. Una Europa més dels ciutadans que dels estats. Una Europa sensible als pobles.

  Els catalans, profundament europeistes per vocació en una gran majoria, hem de poder incidir en quina Europa volem. Europa s’ha de mirar al mirall i ha de reconèixer els seus valors fundacionals, millorar de forma democràtica i respondre a la voluntat i les necessitats dels seus ciutadans. I els catalans tenim el dret i l’obligació de dir la nostra, de participar d’aquest debat.

 • Sí que és cert que els recents esdeveniments a Catalunya han provocat una certa decepció i desil·lusió de molts catalans amb les institucions de la Unió Europea, però en cap cas això significa una manca de voluntat de seguir formant-ne part. Al contrari, ens sentim part d’Europa i les seves institucions són tan nostres que les volem millorar. Volem que responguin a les necessitats dels ciutadans i a les noves realitats d’aquest segle XXI. Estem al 2017, no al 1958 ni al 1986.

  L’estat espanyol, que no ha cregut en Europa durant segles, que és un dels estats més incomplidors de les directives de la Unió Europea i que més vulnera el dret europeu ens vol donar lliçons d’europeisme?

Segueix-nos

Inscriu-te per sumar-te a la llista de Junts per Catalunya.

Et mantindrem informat de les nostres activitats per correu electrònic.
Hi ha hagut un error en processar la vostra petició. Torneu-ho a intentar més tard.